Sosial— og arbeidsministeren ønsker å løfte kampen om alkohol til internasjonalt toppnivå, slik kampen mot tobakksindustrien ble.

– Spørsmålet er bare hvor lang tid det tar, sier Dagfinn Høybråten til NTB.

Mandag drar han til København for å diskutere alkoholpolitikk med statsråd-kolleger fra Norden.

EU og avgifte r

Det behøver ikke ta lang tid før alkoholpolitiske spørsmål når den internasjonale agenda. EU-kommisjonen skal utarbeide en alkoholpolitisk strategi innen 2005, der sammenhengen mellom totalkonsum og skader, tidlig debutalder og senere forbruksnivå skal inngå. Strategien vil også romme forslag til tiltak, blant annet reklamebegrensninger og avgiftsøkning.

Det er denne prosessen Norden ønsker å påvirke når sosialministrene møtes mandag. I november tar de nordiske statsministrene saken videre.

Høybråten vil at EU skal behandle alkoholspørsmål i folkehelseperspektiv.

– Det er et stigende engasjement i EU for folkehelsespørsmål. Synet på alkoholpolitikken dreies fra å være et teknisk frihandelsspørsmål og spørsmål om landbruk til å bli et sosialpolitisk spørsmål, sier Høybråten til NTB.

Ekspertrapport

– Målet er ikke en felles nordisk alkoholpolitikk, det er det ingen realisme i. Men vi ønsker en felles strategi overfor EU. I dag er det så stor avstand mellom Nordens og EUs politikk at flere land blir presset til å føre en politikk de egentlig ikke ønsker, fastslår Høybråten.

Danskene har satt ned sine alkoholavgifter for å demme opp for grensehandel i Tyskland, svenskene presses fra Finland og finnene presses fra Estland. Dominoeffekten slår også ut i EØS-landet Norge.

Vil halvere kvotene

Det er særlig to spørsmål den norske regjeringen konsentrerer sitt arbeid om: Å halvere innførselskvotene og fordoble minimumsavgiftene for alkohol.

– Innførselskvotene i EU er meningsløst store og minimumsavgiftene har ikke vært justert siden de ble innført i 1993. Og det er ingen minimumsavgift for vin, konstaterer Høybråten.

Selv en halvert kvote skulle kunne sikre en god fest. Dagens «reisekvote» gir lov til å ta med seg 10 liter brennevin, 20 liter hetvin, 90 liter vin og 110 liter øl EU-landene imellom. Faktisk kan man ta med enda mer, hvis myndighetene ikke klarer å bevise at dette ikke er for privat forbruk.

Betydelige alkoholskader

Til tross for en restriktiv alkoholpolitikk i Norge, med høye avgifter, Vinmonopol og reklameforbud, er alkoholskadene betydelige også her.

Over halvparten av alle drap skjer i fylla og over halvparten av drapsofrene var påvirket. Seks av ti voldsofre ved legevakten i norske storbyer er alkoholpåvirket og en av tre dødsulykker i trafikken er knyttet til alkohol, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning som Dagbladet omtalte i fjor. Ikke desto mindre er dette lavere skadetall enn i EU.

– Vi har forskningen på vår side. Vi har en mer restriktiv alkoholpolitikk og lavere skadetall, fastslår Høybråten.