Den omkomne er en kvinne på 51 år, som lå og sov da raset kom. Også de skadde lå trolig alle og sov da jord og stein, trær og annet som kom i veien for skredet, feide inn over hjemmene deres. Tilstanden for to av de skadde var ved 9-tiden onsdag morgen fortsatt kritisk, en var alvorlig skadd mens de øvrige var lettere skadd, opplyser klinikksjef August Bakke ved Haukeland universitetssykehus.

Luftmangel

Han forteller at de skadde var kledd i undertøy og nattøy, og at de var skitne og slitne etter å ha blitt gravd fram fra raset.

Den ene av de to som ble betegnet som kritisk skadd ved 9-tiden onsdag morgen, er en fire år gammel jente, den andre en kvinne på 28 år. Tilstanden til en 49 år gammel mann blir betegnet som alvorlig. De øvrige er lettere skadd, opplyser sykehuset.

Redningsmannskapene hadde gravd med hender og spader til å begynne med. De som ble kritisk skadd hadde ligget under jordmassene og ikke fått luft, opplyste Bakke. Han sa at en av hjelpemannskapene karakteriserte situasjonen som ganske lik den man opplever ved et snøskred.

Evakuering

Raset gikk ved 1.30-tiden, og jordmassene veltet inn i flere bygninger i Hatlestad Terrasse i Fana. Minst åtte hus ble rammet av raset. Flere beboere våknet av at vinduer ble sprengt og at jordmasser kom inn i husene.

Da raset ble varslet, satte politiet raskt i verk evakuering av utsatte boliger i området. Til sammen 53 personer ble brakt til Rainbow hotell nær Flesland.

15 ambulanser, et stort antall politi— og brannfolk og mannskaper fra Sivilforsvaret og HV ble sendt til stedet. En geolog undersøkte området, og utelukket ikke faren for nye ras. Redningsarbeidet måtte derfor skje med stor forsiktighet.

Rasstedet ligger like ved E39, noen kilometer fra Nesttun på veien til Os.

Dramatisk

Det var meget dramatisk for dem som var i husene som ble rammet av raset eller i hus like ved som unngikk raset.

Beboere som var evakuert til Rainbow hotell forteller til Bergens Tidendes nettutgave at de våknet til et vanvittig smell og vinduer som ble slått inn og havnet i sengen deres. En mor måtte kaste barna sine ut av vinduet i annen etasje.

Beboerne ble innkvartert på hotellet og de skulle onsdag morgen få krisehjelp.

Katastrofealarm

Haukeland universitetssykehus slo katastrofealarm da raset gikk. Klinikksjef Bakke sier at sykehusets beredskap fungerte meget godt. Katastrofealarmen ble avblåst ved 8-tiden.

Det var voldsom nedbør i Bergen natt til onsdag. Kjellere ble fylt av vann og veiene var oversvømmet. Det kraftige uværet skyldes at restene etter de tropiske orkanene Maria og Nate har truffet Vestlandet, noe som var varslet av meteorologene.

Flere hovedveier inn til byen ble stengt, og onsdag morgen oppfordret politiet folk til å holde seg hjemme eller i hvert fall la bilen stå. Likevel var det i morgentimene kaos og køer på de innfartsveiene til byen som ikke var stengt.

Nedbørsrekord

Aldri har det regnet så mye i Bergen sentrum som natt til onsdag. Nedbørsrekorden fra 1975 ble grundig slått. 156,5 millimeter vann kom ned fra skyene.

Den forrige nedbørsrekorden ble satt i september 1975 og var på 115,8 millimeter, opplyser meteorologfullmektig Tore Indreiten ved Vervarslinga på Vestlandet til NTB.

Meteorologisk institutt måler nedbøren fra klokken 8.00 den ene dagen til klokken 8.00 neste dag. På de siste 12 timene, altså fra klokken 20.00 tirsdag til klokken 8.00 onsdag kom hele 110,5 millimeter av nedbøren.

Tallene som Vervarslinga fikk inn onsdag morgen viste at det var målestasjonen Florida i Bergen sentrum som hadde fått mest nedbør. På andreplass i fylket kom Modalen med 132,1 millimeter mens Kvamskogen var det tredje våteste stedet med 127,5 millimeter.

Regnværet slo til svært lokalt i Bergen sentrum. På Flesland lufthavn, rundt 15 kilometer fra sentrum, var nedbøren på «bare» 102,2 millimeter.

– En del av forklaringen er at fjellene rundt Bergen presser opp luftstrømmen, noe som fører til mer regn, sier Indreiten.