KRISTIANSAND: — Prioriter barna og vær kreativ. Alt trenger ikke koste noe, sier Siw Jeanette Jakobsen. Hun er alenemor til Thea og klarer å få det til å gå rundt takket være støtte fra familien. Vi treffer dem og flere andre på et møte i Aleneforeldreforeningen i Kristiansand.

Fædrelandsvennen skrev onsdag at det er rundt 400 fattige barn i Kristiansand. Kjennetegnene på disse, fremkom det i en rapport, er at de er barn av enslige forsørgere, innvandrere eller arbeidsledige. Både Siw Jeanette og alenemor Anne Berhus ble litt provosert av å lese artikkelen. De mener barnas situasjon avhenger mye av hvordan foreldrene løser en vanskelig økonomisk situasjon.

— Mange foreldre må alltid kjøpe røyk, ukeblad og sjokolade når lønna kommer. Men ungene må komme i første rekke, sier Anne Berhus.

— Alt trenger ikke koste noe. Vi drar ikke på ferie, men i sommer var vi ved Stampa hver dag, hadde med oss niste og var der hele dagene, forteller Siw Jeanette entusiastisk.

— Ja, og hvis barna vil invitere med seg venner hjem, trenger man ikke by på så mye. Om det er makaroni eller mariekjeks og vann, barna bryr seg ikke om det. De bryr seg om hvordan de blir mottatt, sier en annen mor vi treffer på et møte i aleneforeldreforeningen.

— En får alltid inntrykk av at vi som er alene ikke har råd til alt til barna, men vi har bedre tid med dem. Vi får det igjen på egne måter. En må ha en positiv innstilling. Hvis foreldrene mister gnisten, blir det galt, sier Siw Jeanette Jakobsen.

— Men det hadde vært deilig å slippe ned skuldrene av og til og slippe å tenke på økonomien, sier en alenemor.

— Ja, for en tenker på økonomien hele tiden. Og det blir ikke mindre når ungene blir eldre, sier en annen mor.

Flere forteller at de handler julegaver i august, når det er salg.

hilde.moi@fvn.no