– Siden det er så stor usikkerhet om hva den daglige prisen er, mistenker vi at selskapene ser sitt snitt til å legge litt ekstra på prisen, sier regionleder Terje Kili ved Forbrukerrådet i Buskerud, Vestfold og Telemark til NTB.

Listeprisen på bensin er de siste dagene havnet over 12,50 kroner literen. Kili mener pristriksingen har deler av skylda for rekordprisen.

– Jeg er blitt tipset av noen i bransjen om at dette er noe som foregår, og som er kjent internt. Vi finner det naturlig at vi henvender oss til Konkurransetilsynet for å be om at dette blir utredet, sier Kili til NTB.

Blir «enig»

Ifølge Kilis kilder er det en kultur i bransjen om å bli «enig» om et prisnivå når prisene svinger.

– Det betyr ikke at vi mener det er et konkret samarbeid, men at man tilpasser seg hverandre på et jevnt over høyere nivå. Dette er en vinn-vinn-situasjon for selskapene, mens kunden må betale, fastslår Kili.

Han tror ekstragevinsten subsidierer andre priskriger gjennom året.

– I de lokale bensinpriskrigene taper selskapene penger. Nå ser de sitt snitt til å tjene litt inn igjen, sier Kili, som ikke vil mene noe om hvor mye selskapene eventuelt legger på prisen.

– Spørsmålet er om selskapene totalt sett utnytter markedsmakten sin, at det ikke er reell konkurranse. Det ligger i hovedhjemmelen for Konkurransetilsynet at man skal ha en effektiv ressursutnyttelse, og dersom det ikke skjer, kan tilsynet påpeke det, sier han.

– Mange forhold

Spesialrådgiver Øystein Aadnevik ved Norsk Petroleumsinstitutt (NP) tror ikke på noen pristriksing.

– Nei, det er det ingen grunn til å tro, sier Aadnevik til NTB.

Han viser til at det ikke bare er råoljeprisen som bestemmer bensinprisen på norske stasjoner. I tillegg til statlige avgifter på 4,81 per liter, samt 25 prosent moms, spiller dollarkurs, sesongsvingninger og kapasitet på raffinerier inn.

– Som følge av naturkatastrofen i New Orleans har om lag 10 prosent av USAs raffinerikapasitet blitt stengt, om lag 2 prosent av kapasiteten på verdensbasis. Det bidrar til høyere produktpriser i dag, sier Aadnevik.

Siden nyttår ifølge NP har selve produktprisen økt med 140 prosent.