KRISTIANSAND: — Jeg tør ikke tenke på prislappen, mumlet rådmann Thor Sommerseth mens han bivånet avdukningen av det foreslåtte aktivitetssenteret på Tangen.

Aktivitetssenteret «Akvadranten» er tegnet av det danske arkitektfirmaet KHR.

— Inspirasjonen er hentet fra Cuba, der jeg er gjesteforeleser av og til. Vi har prøvd å gjenskape en cubansk stemning. Vi har også forsøkt å få til et møte mellom vann og land. Vi er tilfredse med løsningen, sier arkitekt Jan Søndergaard i KHR.

«Akvadranten» skal blant annet bestå av svømmehall, utendørs svømmeanlegg med basseng, rutsjer og sklier. Det skal lages kanaler og en promenade i tilknytning til bygget. I tillegg er det tegnet inn en idrettshall som skal betjene de videregående skolene i nærheten. Dersom politikerne velger å flytte Tangen videregående skole, må sannsynligvis idrettshallen droppes.

«Snubletråder»

— Det ser slik ut, ja. Men det er fullt mulig å bygge «Akvadranten» uten idrettshall, sier prosjektleder Bjørn Larsen.

Dersom ting går som smurt vil Kristiansand bystyre si «ja» til bygging av «Akvadranten» i desember 2006. Planen er at senteret skal stå klart ved inngangen til 2010. En rekke politikere var samlet for å overvære avdukningen av vinnerutkastet. De fleste var både imponerte og en smule skeptiske.

— Bygget er spennende, men det ligger noen snubletråder her, mener leder i byutviklingsstyret, Hans Otto Lund (H).

Med «snubletråder» sikter han til den nåværende svømmehallen. Den må vekk. Fylkesmannen har ennå ikke bestemt seg for om bygningen er verneverdig og dermed må bli stående. Lund liker heller ikke at bygget griper inn i Langfeldts allmenning.

SVs Thorbjørn Urfjell mener hele prosjektet står og faller på om fylkespolitikerne velger å bygge Tangen Videregående skole på Tangen.

Videregående skole

— Hvis ikke faller det økonomiske grunnlaget for «Akvadranten» bort, mener Urfjell.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF) mener det er feil.

— Vi har foretatt en økonomisk analyse som viser at bygging av «Akvadranten» ikke er avhengig av en videregående skole i nærheten.

Kristiansand kommune har allerede bevilget 25 millioner kroner til oppføring av bygget. Det er også satt av 10 millioner kroner årlig til drift av det nye aktivitetssenteret på Marinetomta.