— Det som er klart er at de har lov til å benytte seg av §54D i arbeidsmiljøloven, men avgrensing av den er det domstolene som gjør, sier statssekretær i Bjørn Haugstad. Han har sett saken om Mediehøgskolen og konkluderer med at de befinner seg i grenseland av det som defineres i lovverket.

— Om endring i sivilstatus i seg selv er grunnlag for oppsigelse stiller jeg spørsmål ved, men det er det domstoler som skal avgjøre, forklarer Haugstad.

Han viser til en sak hvor en lærer ved en kristen skole fikk sparken fordi han var utro. Mannen fikk medhold i retten og kunne konkludere med at utroskap ikke var saklig grunnlag for oppsigelse.

— Høyskolen må jo være klar over at de beveger seg i et grenseland, sier Haugstad.

Endrer ikke §54D

Statssekretæren bemerker at arbeidsmiljøloven ikke er utdannings- og forskningsdepartementet sitt område og at departementet ikke kan gjøre noe med loven.

— Her opptrer Mediehøgskolen som arbeidsgiver, og vi som departement kan ikke endre loven, men vi forventer at våre institusjoner har en praksis som følger loven. Strekker de det for langt, så vil de kunne oppleve at domstolene griper inn, det er klart at vi ikke kan akseptere at institusjoner bryter loven, sier Haugstad.

Unngår oppsigelser

Mediehøgskolen unngår eventuelle oppsigelser ved å plukke ut sine ansatte. Dette er også et område hvor man skal være påpasselig med hensyn til loven, ifølge Haugstad.

— Det er åpning i loven for ikke å lyse ut stillinger, men også her beveger de seg i en gråsone når man vil oppnå maksimal styring for verdiene til dem man ansetter, sier Haugstad.

Mister faglig fokus

Samtidig mener han at problemstillingen med at Mediehøgskolen mister sitt faglige fokus er relevant.

— Man kan jo oppleve at dyktige fagfolk forsvinner over tid, hvis man driver med slik sortering, sier Haugstad. Han henviser til uttalelsene til en av lærerne ved skolen, førstelektor Alf Kjetil Igland, som tirsdag sa at han må vurdere å si opp jobben hvis reglene ved ansettelser blir enda strengere. - Vi kan risikere at søkere som er faglig bedre kvalifisert blir forbigått fordi de er samboere, skilt, gjengiftet eller homofile. Etter mitt skjønn blir det håpløst å jobbe etter sånne kriterier og samtidig klare å være faglig på høyde med resten av journalistutdanningene i Norge, sa Igland.