KRISTIANSAND: Leilighetskomplekset i Lerkeveien 2 i Vågsbygd har en sentral plass i den haugen av problemer som har hopet seg opp for Hvelving Johnsen og flere av hans venner.

— Vi skulle aldri kjøpt, men vi mente vi hadde en god idé. Jeg har rotet til mye for mange. Hele greia skyldes at vi kjøpte til ekstrem overpris. Alt er min skyld, sier Hvelving Johnsen, nå stort sett bosatt i København, til Fædrelandsvennen.

De tre bobestyrerne som gransker Hvelving Johnsens drift av fire selskaper, mener at komplett kaos og rot også hører med i forklaringene til hvorfor alt skar seg så ettertrykkelig.

Finnes ikke regnskaper

Ingen av selskapene Hvelving Johnsen har ledet, har hatt regnskaper. All drift har skjedd fullstendig uten kontroll. Penger har blitt flyttet mellom selskaper, selskapene har lånt opp kapital - uten at det finnes noen skriftlige oversikter i det hele tatt.

Derfor er politiet i gang med etterforskning for brudd på straffeloven.

Tilbake til det toetasjes trehuset i Vågsbygd, som ble bygget i 1951 som utleieboliger for Elkem-ansatte og som siden har vært både flyktningmottak og hybelhus:

Frøysnes tjente fett

Det var den kjente eiendomsspekulant og hybelvert Erik Frøysnes som solgte eiendommen til Hvelving Johnsens selskap Bolig For Alle AS for ti millioner kroner i mai 2004. Frøysnes må sies å ha gjort en god handel. Gjennom sitt selskap E.F. Eiendom Invest AS hadde han kjøpt blokka halvannet år før for 3,25 millioner kroner.

Nå skal blokka tvangsselges for boet av Meglerhuset Sædberg AS, som håper å få sju millioner. I bostyrerapporten nevnes 5,5 til seks som realistisk verdi.

Husbanken taper mye

Selskapet Bolig For Alle AS har over 9,3 millioner i gjeld, av dette har Husbanken pantsatt krav på 8,4 millioner kroner.

Dag Erik Hvelving Johnsen har arbeidet som snekker, og han hadde store planer for de 21 hyblene og leilighetene i eiendommen i Vågsbygd. Meningen var å leie ut boliger til hjemløse i samarbeid med Kristiansand kommune.

Han fikk en venninne til å gå inn med aksjekapital i Bolig For Alle AS og flere av de andre selskapene. Hun er nå bosatt i Spania, og trolig ikke spesielt glad for at hun satset flere hundre tusen av sparepengene sine på sin snekkervenn.

Alle selskapene er nå konkurs:

Det nevnte Bolig For Alle AS (stiftet 15. mars 2004) har altså tett på ti millioner i krav mot seg.

Norsk Boligservice AS (stiftet 15. mars 2004) skylder kreditorene over en million. Selskapet skulle drive en medlemsorganisasjon. Medlemmene skulle betale 490 kroner i året, og skulle til gjengjeld få store rabatter på bygningsarbeid og bygningsvarer.

Boligutbedring og service AS (startet i 2002) skulle drive med kjøp og salg og reparasjon av eiendom. Selskapet har opp mot 200.000 i krav.

Bolig Holding AS ble også stiftet 15. mars 2004, og har krav mot seg på flere hundre tusen kroner.

Konkurskarantene?

Alle selskapene er tvangsoppløst fordi alle revisorene har trukket seg som følge av regnskapsmangelen. Når all bobehandling og politietterforskning er ferdig, risikerer Hvelving Johnsen påstand om konkurskarantene. Han kan også bli fradømt retten til å drive forretningsvirksomhet.