Etter at den russiske tråleren «Elektron» nå er kommet inn i russisk farvann, fulgt av marinefartøyet «Admiral Levsjenko», konstaterer Støre at de to norske inspektørene som fortsatt befinner seg om bord i «Elektron», nå har avsluttet sin jobb.

Det er enighet mellom de to partene om at inspektørene skal forlate tråleren, men på hvilken måte dette vil skje er ennå usikkert, sier Støre til NTB.

Berømmer Kystvakten

Utenriksminister Støre berømmer Kystvakten for den innsats som er gjort siden tråleren «Elektron» ble oppbrakt lørdag.

– Etter at tråleren la av gårde søndag, har Kystvakten gjennomført en sikker forfølging av at fartøy som er mistenkt for grov miljøkriminalitet. Det hadde vært naturlig at det hadde skjedd en bording av det russiske fartøyet, men på grunn av værforholdene har man ikke ønsket å utsette mannskapene for den usikkerhet dette ville medføre, selv med erfarne sjøfolk, sier Støre.

Han berømmer også Kystvakten som han mener har vist en faste opptreden, og det gode samarbeid han mener det har vært mellom Kystvakten og det russiske marinefartøyet «Admiral Levsjenko».

Forventninger

Men nå forventer norsk UD at det snarest mulig skjer en overføring av de to kystvaktinspektørene fra det russiske fiskefartøyet til norsk jord. Enten kan KV «Tromsø» etter søknad få tillatelse til å gå inn i russisk territorium og få overført nordmennene, eller de vil bli med «Elektron» til Murmansk hvor skipet trolig vil ankomme en gang i løpet av onsdag, sier Støre.

Hvilken løsning som blir valgt, kunne ikke utenriksministeren si noe om onsdag morgen.

– Det er enighet om at de snarest bør forlate fiskefartøyet, sier han.

Miljøkriminalitet

Begge parter erkjenner at tråleren «Elektron» har utvist stor miljøkriminalitet, men i norsk utenriksdepartement er man usikker på hvilken straff fartøyets kaptein vil kunne få i Russland.

– Men jeg finner det naturlig at norsk påtalemyndighet vil følge opp danne saken, sier Støre.

– Russlands utenriksminister Lavrov skal tirsdag ha kalt saken en krisesituasjon?

– Jeg vil ikke kalle dette en krisesituasjon, og jeg har heller ikke hørt at Lavrov har kalt den det. Sett fra norsk side har det hele tiden vært en god dialog. Og jeg kan ikke se at vi har firt på noen krav fra russisk side. Dette har vært en sak mellom norsk kontrollvirksomhet og et privat russisk rederi. Sett fra utsiden har vi aksjonert mot et skip som har utvist grov miljøkriminalitet. Vi ville jo gjerne ha ført skipet til norsk havn, men dette skjedde ikke. Nå kommer fartøyet til russisk havn, og da blir det opp til russisk påtalemyndighet å forfølge saken, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.