Oslo: To timer før statsbudsjettet ble lagt fram mandag innkalte arbeids— og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) partene i arbeidslivet for å orientere om en innstramming i sykelønnsordningen.

Regjeringen gjør sykefravær dyrere for bedriftene, men de ansatte slipper kutt i sykelønnen i regjeringens forslag til statsbudsjett, ifølge Dagens Næringsliv.

I dag betaler arbeidsgiverne sykepenger de første 16 dagene, mens staten betaler hele regningen for sykefravær utover dette. Nå foreslår regjeringen at arbeidsgiverperioden skal reduseres noe slik at bedriftene betaler 100 prosent for bare 14 dager. Samtidig skal arbeidsgiverne betale en andel på 10 prosent av sykepengene i hele sykepengeperioden.

Regjeringens forslag innebærer at bedriftene skal betale en større del av regningen for langtidsfraværet, og at staten ved Folketrygden skal betale mindre.

LO-leder Gerd-Liv Valla kaller endringen for et avtalebrudd. Hun understreker at det i september i fjor ble sagt at man ikke skulle gjøre noen endringer i avtalen om inkluderende arbeidsliv verken for arbeidsgiver- eller arbeidstakersiden med mindre alle parter var enige i det.

– Nå går man altså hen og endrer suverent sykelønnsordningen for arbeidsgiversiden. Så kunne vi si at ja vel, det angår jo ikke mine medlemmer direkte, men hvordan skal man kunne inngå en avtale med en regjering som midt i en periode suverent setter en avtale til side. Det er det store tankekorset for meg, og det er det prinsipielle. Det er det som gjør at jeg vil tenke meg lenge om før jeg inngår en ny avtale med denne regjeringen, sier hun til NRK.

Valla medgir likevel at det kan godt være at endringen fører til at bedriftene satser mer på å få ned sykefraværet, men understreker at det er det prinsipielle hun reagerer sterkt på.

Også Ap-leder Jens Stoltenberg mener endringene i sykelønnsordningen er brudd på en avtale regjeringen har underskrevet.

– Det er alltid argumenter for og imot å gjøre endring, og det har vært gjort endringer før. Men når det er en avtale, så bør man respektere den. Det handler om at man kan stole på regjeringen når man underskriver en avtale, sier Stoltenberg til TV 2. NHO-leder Finn Bergesen sa til NRK etter møtet at arbeidsgiverorganisasjonen først vil kommentere nyordningen etter at statsbudsjettet er formelt lagt fram, men sier at han er «opprørt» og oppbrakt”.

– Undergraver rolle

– Det er et grovt avtalebrudd ensidig å endre sykelønnsordningen slik regjeringen nå har gjort. Selv om dette ikke rammer de ansatte økonomisk, undergraver det regjeringens rolle og tillit som avtalepartner, sier leder Anders Folkestad i Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO).

Han viser til avtalen fra desember 2003 hvor regjeringen lover at den”ikke vil foreslå overfor Stortinget at det i avtaleperioden gjøres endringer i dagens sykelønnsordning, verken for arbeidstakere eller arbeidsgivere med mindre alle parter i avtalen er enige om det”. (©NTB)