SE VIDEO: Dømt til husarrest

DEBATT: Moren tvang voldsmenn til å tilstå

KRISTIANSAND: Den tiltalte 17-åringen, som nå har hatt husarrest i helgene i to måneder, må nå sitte i husarrest "hele jula, mellomjula og nyttårshelgen , dvs. perioden 22.12. – 01.01," heter det i rettsprotokollen.

17-åringens forsvarer mener dette er unødvendig strengt.

"Har lært nå" — Siktede forteller at han nå ha vært undergitt husarrest i to måneder, og han mener at det får holde. Siktede forteller at han nå har lært, og at det ikke vil gjenta seg. Han har opplevd husarresten som tung, dvs det å måtte være inne når alle andre er ute.

Han ser spesielt mørkt på å ha husarrest i den kommende nyttårshelgen, sier han i retten.

Mandag denne uken la aktor ned påstand om samfunnstjeneste, husarrest og erstatningskrav mot de to guttene på 17 og 18 år, henholdsvis fra Vennesla og Kristiansand, som står tiltalt for å ha slått ned Håvard Kjelsaas i Kristiansand sentrum 15. oktober i år.

Den 17 år gamle husarrestanten mener at hans selvpålagte "spritforbud", samt medias dekning av saken, er preventiver nok. Dommeren mener likevel det er fare for gjentagelse, dersom 17-åringen slipper for lett nå.

Hjemmejul Moren til 17-åringen sa også tydelig fra, og mente at "nå får det være nok med husarrest". Hun forteller at hennes sønn har hatt godt av de to månedene med husarrest, men at han nå bør få slippe å ha slike restriksjoner. Hun forteller at disse restriksjonene "ikke kan forlenges i all evighet".

I tillegg lyder påstanden på 30.000,- i erstatning til hver av voldsofrene, 10.000.- i bot pluss saksomkostninger.

— Grunnen til at det legges ned påstand om husarrest, såkalt fengslingssurrogat, er at det er vanskelig å få varetektsfengsling for mindreårige, sier aktor Arne Kjønstad til fvn.no.

Håper på streng straff – Jeg håper de får en skikkelig straff. Man kan ikke la folk gå fri for så alvorlige saker, sa Håvard Kjelsaas (18) til TVSør under denne ukens rettssak i Kristiansand tingrett.

De to guttene på 17 og 18 år skal uprovosert ha angrepet og slått ned Kjelsaas i oktober. De to ungdommene er også tiltalt for å ha angrepet en 26 år gammel somalier ved Samsen og to menn ved Tollbodgata.

Grunnet sin lave alder slipper de begge unna fengselsstraffer. I dag la aktor ned påstand om samfunnstraff, erstatningskrav og husarrest for dem begge. Påstanden lød på 210 timer samfunnstraff og husarrest i 7 måneder for 17 åringen, og 150 timer for 18-åringen.

Erstatning

— Husarresten gjelder fra 19.00 til 06.00 fredag og lørdag, sier Kjønstand, mens romjulshusarresten vil gjelde hver eneste kveld frem til første nyttårsdag.

I tillegg la altså aktor ned påstand om erstatning på 30.000,- til begge voldsofrene for både 17- og 18-åringen, i tillegg til bøter på henholdsvis 10.000,- og 8.000,-, samt saksomkostninger.

Guttene var opprinnelig tiltalt for å ha knust en flaske i ansiktet på Kjelsaas, men retten vil ikke ta hensyn til dette grunnet bevismangel.

Endelig dom i saken vil falle tidlig i januar.