Tumyr spiller på fremmedfrykt

Arne Tumyr, Kristiansand Frp, har med sitt innvandringspolitiske utspill i Fædrelandsvennen 6. august satt mange sinn i kok.

Når han, som Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe, kritiserer norsk innvandringspolitikk og advarer mot et nytt 9. april, settes sterke følelser i sving. Innvandrerne er våre fiender. Tillater vi fortsatt innvandring, vil de, inntrengerne, overta landet vårt

som nazistene i 1940. Hedstrøm og Kleppe blir omtalt som helter fordi de så sterkt advarer mot krigsfaren som innvandrerne og flyktningene representerer. Vi har fiender på norsk jord (!) ifølge Tumyr. Meningsmotstanderne blir karakterisert som mobbere av Tumyr.

Innlegget oser av menneskeforakt og spiller på fremmedfrykt og rasisme.

Sentralstyret i Human-Etisk Forbund (HEF) har stor forståelse for at innlegget har vakt sterke reaksjoner i og utenfor forbundet.

HEF legger til grunn de positive verdier, idealer og prinsipper som kommer til uttrykk i FNs menneskerettighetserklæring.

HEF forsvarer menneskeverdet og vi ønsker å fremme det humanistiske livssynet vårt. Vår ideologi og politikk finner vi i vedtekter og landsmøtevedtak. Tillitsvalgte og talspersoner i forbundet skal selvsagt lojalt forsvare demokratisk fattede vedtak.

Hva står Human-Etisk Forbund for? Nei til rasisme og nynazisme var overskriften på landsmøtevedtak i 1993 der det bl.a. heter:

«Human-Etisk Forbund ønsker å delta i aktiv verdiformidling og sosialetisk innsats mot rasisme og nynazisme i det norske samfunn.

Norge har en solid tradisjon som demokrati og rettsstat. Men demokrati er ikke bare en styreform, det er også en livsform. Det handler blant annet om flertallets respekt for mindretallet og om solidaritet og omsorg for svaktstilte grupper (...) HEF mener at forakt for svakhet er et av nynazismens vilkår.

Den økte folkevandringen er en utfordring til å se mangfoldets muligheter og ressurser _ også i Norge. Politikerne har et ansvar for at grupper ikke settes opp mot hverandre. Vilkårene som bys flyktninger og innvandrere må tilrettelegges slik at det ikke skapes kunstige motsetninger i samfunnet (...)+.

Mange søker asyl i Norge pga. religiøs eller politisk forfølgelse, men asylretten praktiseres strengt: Opphold på humanitært grunnlag blir i stor grad avslått. Landsmøtet i HEF vedtok i 1997 at vi «spesielt vil vektlegge en styrking av asylretten og barns rett til statsborgerskap». (arbeidsprogrammet vårt 1997_99).

Noas fikk Humanistprisen i -93 fordi HEF ønsket å hedre Annette Thommessen og Noas for deres utrettelige arbeid for asylsøkerne. Noas uredde kritikk av myndighetene og saklige kritikk mot enkeltpersoner og grupper som gjennom ulike former for rasisme og intolerante holdninger motarbeider grunnleggende humanistiske verdier.

Som landsstyrerepresentant i HEF skal Tumyr bidra til å kontrollere at HEF drives etter landsmøtevedtak og informere om vår politikk og vårt livssyn på en positiv måte.

I innlegget «Innvandringspolitikk og humanisme» 11. august uttaler Tumyr seg både som talsmann for HEF og som partipolitiker. Den sammenblandingen av roller er kritikkverdig. Tumyr må ta av seg den ene hatten! Sentralstyret er glad for hans uttalelse til Fædrelandsvennen der han sa at han ikke ønsker å skade HEF. Skade er allerede skjedd.

Når han i sitt siste innlegg stiller spørsmål om dagens innvandringspolitikk er i samsvar med HEFs ideologi, avslører han at han kanskje ikke kjenner de politiske vedtak og ideologien som ligger til grunn for HEFs klare antirasistiske politikk.

Brit Nustad

For sentralstyret i HEF