KRISTIANSAND: — Jeg er bekymret for tomlene og faren for senebetennelse. Ellers er det ikke noe farlig å sende 1000 sms i uka - vel å merke hvis man bruker fritiden og ikke skoletiden, sier Elisabeth Staksrud, som ikke tror Peter Mykjåland fra Vennesla er eksepsjonell på noen måte

Staksrud er prosjektleder i Mediatilsynet og er en av landets fremste eksperter på hvordan vi bruker mobiltelefon, chattekanaler og internett.

— Mobiltelefon og Messenger på nettet er i dag et «must» for ungdoms sosiale aktivitet, sier Staksrud.

Eksakt hvor mye ungdom bruker nye medier, vet ikke forskerne. Den første store nasjonale undersøkelsen offentliggjøres i midten av januar.

Staksrud ser få negative følger. Tvert imot. Mobilen utvider det sosiale nettverket og skaper tettere bånd.

Ungdom bruker mobilen nesten utelukkende som meldetjeneste. De snakker bare i mobiltelefonen når foreldre eller andre voksne ringer.

Det er trolig pris og kostnader som er med på å utvikle disse vanene.

I forhold til mobbing er mobil både en forbannelse og en velsignelse.

— Blir du mobbet over mobiltelefon, blir du virkelig mobbet. Det er dessuten liten voksenkontroll og korreksjon. For ungdom er det veldig alvorlig når den ene hatmeldingen etter den andre tikker inn. Du kan ikke slå av heller, da isolerer du deg

fullstendig, forteller Staksrud.

Men Staksrud kjenner også flere eksempler på ungdom som har blitt mobbet i skolegården, men som gjennom mobilen sikrer seg et annet kontaktnett utenfor skolesamfunnet. På den måten får de en ventil som ungdom før i tiden ikke hadde i samme grad.