KRISTIANSAND: – Dette er ulovlig reklame og det er trafikksikkerheten vi tenker på. Slike skilt i veien kan være farlig og distraherende for bilister, og det skal ikke forekomme, sier overingeniør i Statens Vegvesen, Ragnar Lømsland.

På kontoret i Kvadraturen har han en liten samling skilt som er satt opp ulovlig, og deretter fjernet av entreprenører. For to år siden sendte Statens Vegvesen ut et skriv, der de opplyste om at eiendomsmeglernes visningsskilt betegnes som reklame på lik linje med andre reklameskilt, og oppfordret dem til å avvikle praksisen med å skilte til visninger på denne måten. Dette har ikke eiendomsmeglerne latt seg berøre særlig av.

– De har ikke tatt så mye hensyn til brevet de fikk nei, og vi opplever hele tiden at eiendomsmeglerne ikke respekterer dette forbudet. Men vi jobber med dette hele tiden, og er stadig ute og fjerner skiltene. Jeg ser at dette er en ting vi kanskje må prioritere enda mer fremover, sier Lømsland.

Politianmeldes

I verste fall kan skilting uten tillatelse fra Vegvesenet føre til politianmeldelse. I første omgang blir syndere bøtelagt og får en advarsel.

Overingeniør Lømsland mener visningsskilt stiller i en litt annen klasse enn andre reklameskilt, da de ofte dukker opp midt på riksveier og kommer plutselig på sjåførene. Dette kan, ifølge Lømsland, være et ekstra farlig distraksjonsmoment.

Ifølge Vegtrafikkloven må det alltid søkes om tillatelse for å sette opp all reklame som er rettet mot eller som er synlig for traffikkantene.

Fortsetter å skilte

Daglig leder i Notar Eiendom, Fredrik Nordland forstår ikke at visningsskiltene kan være så forstyrrende for bilister. Han innrømmer at bedriften fortsetter å bruke skiltene.

— Det er vel andre ting er mer forstyrrende enn dette? Vi bruker dem for å vise folk riktig vei. Det er jo ikke alltid like lett å finne frem. Men får vi et pålegg, må vi jo innrette oss etter loven, sier Nordland.

Han mener Statens Vegvesen i så tilfelle bør komme med et alternativ til hvordan skiltingen bør gjøres.

Statsautorisert eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 i Kristiansand, Gro Lillian Hulløen innrømmer også at selskapet fremdeles praktiserer skilting til visninger langs veier.

– Jeg har litt problemer med å se den store trafikkfaren, men vi må nok ta en revurdering på bruken av skiltene. Og dette kan jo være en gyllen anledning, sier Hulløen.