For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Vi ønsker å gi ungdom en sjanse til å oppleve en trafikkulykke uten at de trenger å miste noen av dem de er glad i.

Ved å fremkalle følelser og tanker håper vi å endre holdningene ungdom har i trafikken, sier Yvonne Lunden Danielsen (20).

Hun er en av fire ungdommer som for to og et halvt år siden tok initiativ til et prosjekt med målsetning om å redusere antall ulykker og dødsfall i trafikken. Nå er arbeidet i havn, og prosjektet åpnes i dag i et eget bygg ved Skandinavisk Trafikksenter i Sørlandsparken hvor ungdom gjennom video og lyd får oppleve en ulykkessituasjon på nært hold. Opplegget er delt i fem og går gjennom ulike rom hvor man får se forskjellige stadier ved en ulykke.

Første del handler om livet generelt, mens du i rom to får følelsen av å sitte inni en bil som kommer til et ulykkessted. Man får se ambulansepersonell arbeide med to hardt skadde ungdommer, før neste episode foregår på akuttmottaket på sykehuset. I rom fire er du tilbake på ulykkesstedet hvor mennesker er samlet til minnestund.

— Det har gått over alle forventninger, og jeg er utrolig stolt over at vi virkelig har fått til dette. Filmen er veldig sterk, spesielt den siste delen, forteller Therese Mortensen (20).

Bakgrunnen for at hun og vennene startet prosjektet var at de alle mistet nære venner i Dalane-ulykken som krevde fire unge liv i november 2002. — Det er like gripende hver gang jeg ser filmene på senteret. Ett eller annet river inni magen, og tankene går til det jeg har opplevd tidligere, forteller Tommy Tofteland (21).

Danielsen sier at prosjektet har vært en måte for dem å takle sorgen på.

— Det er grusomt vondt å miste noen, derfor er arbeidet er så viktig, mener hun.

Ungdommene forteller at de har vært opptatt av å lage noe nytt, og ikke å blande inn voksne som står med pekefinger og forteller hva man skal gjøre og ikke gjøre.

— Vi har fokusert på hva som kunne ha virket på oss. Man må tenke nytt når det som er gjort tidligere ikke har fungert godt nok, sier Danielsen.

Unikt i Europa

Prosjektet er i første omgang et tilbud til unge på Agder som skal ta førerkort for personbil, og påmelding skjer gjennom kjøreskolene. Geir Sunde er ansatt som prosjektleder, og skal veilede deltakere gjennom opplegget. Han er mektig imponert over det de fire initiativtakerne har fått til.

— Dette er helt unikt. De har gjort en eksepsjonell jobb, og jeg tror ikke det finnes så mange ungdommer som dem, uttaler Sunde.

Egil Sunde, rådgiver i Vest-Agder Fylkeskommune sier prosjektet har vakt interesse både på nasjonalt og internasjonalt plan.

— Forprosjektet ble presentert på en trafikk-konferanse der en rekke internasjonale aktører var til stede, og det vakte stor interesse. Nå som senteret har åpnet, vil vi igjen bringe det på bane. Så langt vi kjenner til er det ikke gjort noe liknende i hele Europa, sier Sunde.

susanne.egenes@fedrelandsvennen.no