LYNGDAL: — Faktisk er jeg overbevist om at dette kommer til å slå an og overta for den tradisjonelle Sørlandskompa. Det er bare et spørsmål om tid, sier Alf Hagen. Han er sønn av legendariske Harry Hagen, som i 1993 satte verdensrekord i å lage den største kompa noen gang - 96,5 kilo!Nå går sønnen nye veier i kompebransjen. Men kampen fram mot det endelige resultatet som ble lansert fredag, har vært kronglete. - Det har vært mye prøving og feiling. Prosessen med å utvikle denne løsningen har tatt om lag 14 måneder og har vært vanskelig, innrømmer Alf Hagen.Ideen fikk han da han var på vei hjem fra juleselskap i desember 2002. Første prøveblandingen fra i fjor vinter gikk rett i søpla. Først i forrige uke lyktes han endelig i å finne en kompeløsning han var fornøyd med.- Det endelige resultatet ble godt. Men jeg har smakt mange varianter, medgir William Foss som har vært engasjert som prøvesmaker gjennom prosessen.Den nye kompetypen kommer i seks forskjellige varianter, i størrelse fra to kilo til 3,5 kilo. Ingrediensene er de samme som i vanlige komper: Poteter, hvetemel, salt og kjøtt. Meterprisen er 365 kroner. Plast-tarm

Kompemassen er presset sammen i en solid plast-tarm, og er førstegangskokt som pølser i vann. Når kompene skal tilberedes tas plasten av, før kompene skjæres opp i egnede stykker, enten til vanlig koking, eller til steking.- Den største fordelen med denne kompetypen er at det er mye raskere å lage den enn de ordinære kompeballene. De er enkle både å skjære opp og å steke, ettersom alle skivene blir like store. De holder seg også sammen, i motsetning til de vanlige kompene, som ofte er klissete å skjære opp, og rett som det er går i oppløsning på stekepanna. I tillegg er kjøttet jevnt fordelt i massen, forklarer Hagen entusiastisk. Fredag presenterte han for første gang den nye kompetypen for allmennheten på kafeen sin i Alleen i Lyngdal. - Genialt

— Genial idé. Gode var de også, mener Elvis-imitator og kompe-elsker Kjell Henning Bjørnestad om metervarekompene. Som fast kunde ved kafeen var også han hentet inn for å kaste glans over lanseringen.Selv om han er storfornøyd med resultatet, ser ikke initiativtaker Alf Hagen bort fra at den nye kompetypen kan bli kjølig mottatt blant forkjemperne av den gode gamle Sørlandskompa.- Det er nok grunn til å tro at dette stikker litt i hjerterota på dem. Men jeg er overbevist om at når folk blir vant til denne nye kompeformen, vil den overta helt og fullt for Sørlandskompa, mener Hagen.Foreløpig blir kompepølsene kun å bli å få kjøpt på kafeen hans i Alleen. På sikt håper han å kunne inngå avtaler med større produsenter for å få laget kompene i større omfang.- Sett litt lenger frem i tid ønsker jeg å bygge opp merkenavnet Harry på landsbasis. Nå kommer Harrys komper. Fra før har jeg Harryozza pizza, og har også planer om Harry tennissokker, Harry truser og t-skjorter med mer, sier Alf Hagen.tom.arild.stole@fedrelandsvennen.no