BRANT NED: Her er Froland brannstasjon overtent med alt av brannbiler og annet utstyr inni. Foto: Ernest Boswarva

FROLAND: — Jeg tenkte først at dette rett og slett ikke kunne stemme. Eller at det var en skikkelig dårlig spøk, sier brannsjef Tønnesen.

— Det var en nabo som først oppdaget brannen. Da jeg kom til stasjonen, hadde jeg kun en tanke i hodet; jeg måtte forsikre meg om at det ikke var arbeidskolleger inne på stasjonen. Jeg startet med å ringe rundt til alle arbeiderne, forteller Ivar Tønnesen.

- Fryktelig trist

På papiret er han brannsjef i en fem prosent stilling. I praksis er det mer. På stasjonen har Tønnesen 15 mann under seg.

Etter å ha forsikret seg om at ingen menneskeliv gikk tapt i den ødeleggende brannen, gikk det opp for ham hva som hadde skjedd.— Det var fryktelig trist å se på. Jeg tenkte på alle timene vi hadde lagt ned her ved stasjonen. Dette skulle jo bare ikke skje, sier han.

Mye gikk tapt i brannen.

Tapte millioner

— Vi tapte flere millioner kroner i brannen. De to bilene var av eldre dato, men i svært god stand. Det var et garderobeanlegg på stasjonen og en del utstyr. Blant annet verneutstyr. Jeg tror ikke det var noen som tapte private eiendeler, sier Tønnesen.

Brannsjefen og Arne Kristen Bentsen ved Østre Agder Brannvesen forteller at de utover kvelden opplevde en enorm innsats fra alle instanser.

— Både kommunen og forsikringsfirmaet Waco tok umiddelbart kontakt. Vi fikk møte med ordfører på kvelden. Hun sa kommunen skulle finne nytt midlertidig lokale til oss. Forsikringsagenten fortalte at vi skulle få tilbake alt det tapte. I tillegg tok Egenes brannteknikk kontakt med oss for å høre om vi trengte ny brannbil. Vi er veldig takknemlige, sier Tønnesen og Bentsen.

Fryktet skogbrannfare

Allerede lørdag formiddag var de to brannbilene erstattet. Egenes leverte en nyopprustet mannskapsbil fra Flekkefjord, mens Risør hadde en bil de ikke brukte. Nytt utstyr kom fra brannstasjonen i Arendal. Kommunen ordnet nye lokaler ved Stimoen industriområde, og ved 16-tiden lørdag hadde Froland igjen full beredskap.

BRANT NED: Her er Froland brannstasjon overtent med alt av brannbiler og annet utstyr inni. Foto: Ernest Boswarva

— Alt utstyret leies fram til det blir erstattet. Vi måtte komme oss i beredskap så fort som mulig. Den siste tiden har det vært utrolig tørt, og denne helga var det mye på programmet i nærområdet. Faren for skogbrann er på kraftig vei opp, sier Bentsen fra ledelsen i Østre Agder Brannvesen.Da stasjonen brant, tok det også fyr i skogen like bak. Bentsen forteller at de arbeidet med slokking utover natten.

— Vi var veldig opptatt av at ikke brannen i skogen skulle spre seg. Jeg jobbet mange døgn under den store skogbrannen i Froland for noen år siden. Da brant et område på størrelse med Tromøya, så jeg vet hvor farlig det kan være, sier han.