MANDAL: — Det er helt topp å være her. Jeg føler jeg fikser det å arbeide med barn. Nesten som å være i en irakisk storfamilie! sier han.

Haider er fram til sommeren utplassert gjennom A-etat på Furulunden familiebarnehage, der han passer ungene på lik linje med de andre ansatte. Det gjør ham godt.

Han kom til Norge og Stavanger for seks år siden fra Irak. Her ble hans familie gjenforent med faren, som hadde flyktet fra Irak. Siden ble Haider involvert i et gjengmiljø i Stavanger, og havnet til slutt på Skjærgårdskollektivet i Mandal.

Siden har 16-åringen prøvd seg på en utdannelse, som han brøt ut av. Men til høsten skal han prøve seg igjen, denne gang på helse- og sosialfag på Mandal videregående skole.

— Her i barnehagen er det ti unger, ikke noe uvanlig antall i en familie i Irak. Det føles som å være tilbake, smiler han.

Miljøterapeut Øyvind Liseth ved Skjærgårdskollektivet synes det er topp at ungdommer som sliter med å finne seg til rette i samfunnet, får en sjanse gjennom slike jobbeprogram som dette.

— Nå får han merke hvordan han fungerer i barnehagen, sier Liseth.

jarle.martinsen@fedrelandsvennen.no