MANDAL: — Men vi må jo bare ta det med et smil likevel. Hva annet kan vi gjøre, sa Markus Frank Kobler - innehaver av restauranten Smak og Behag. Hele første etasje ble fylt med vann i løpet av et par timer lørdag ettermiddag. Men han hadde lært av forrige flom i 2000 og flyttet vekk alt av hvitevarer. Kobler hadde ikke oversikt over ødeleggelsene da Fædrelandsvennen var der.

— Jeg tror murgulvet tåler dette, men vannet går jo oppover treveggene. Vi får se, sa han bekymret. Folk strømmet til for å hjelpe, men ingen kunne gjøre noe for å hindre at elva strømmet over bryggekanten.

I naborestauranten pumpet innehaver Trond Larsen ut vannet fra lokalene til Hegnanders Hus, alt hva remmer og pumper kunne klare. Ved forrige flom ødela vannet for 800.000 kroner her - den gang stedet het Dr. Nielsen.

— Jeg tror det skal gå bedre denne gang. Det er ikke så mye vann som den gang, og flommen er alt på retur, sa Larsen ved 14-tiden lørdag.

Mandal later til å ha blitt verst rammet av stormfloen som rammet Sørlandet lørdag. Mandalselva gikk fullstendig over sine bredder, og inn i kjellere og garasjer. Vannet gikk langt inn i Øvrebyen, og mange butikk- og huseiere satte ut sandsekker for å holde vannet borte. Likevel var ikke dette i nærheten av flommen høsten 2000, da man kunne padle med kano mellom husene i Øvrebyen.

Ille nok

Men ille nok var det likevel. I Marnaveien fikk flere vann inn i kjelleren. Andre klarte å holde unna med et nødskrik, som Oskar Ådnebergli. En selvlaget port foran kjellerinngangen klarte å demme opp for flommen. - Jeg setter den opp hver høst, og den ser ut til å holde, sa en lettet Ådnebergli.

På Skinsnes, ved huset som ligger nærmest E 39, flommet hele hagen til Svein Haagensen over. - Men jeg har blindkjeller på grunn av flomfaren, så da får jeg ikke vann inn - vel å merke om det ikke øker mer nå, sa han med barnebarnet Tuva på armene.

Men hos naboen, Aurora Gundersen (80), kom det vann i kjelleren. - Men dette er ikke i nærheten av hva det var i 1987. Da fikk jeg ødelagt mye, blant annet hvitevarer, fortalte hun.

Fylte sandsekker

Ved teknisk sektors lager på Skinsnes holdt Sivilforsvaret på med å fylle sandsekker.

— Dette burde jo ligget lagret. I alle fall burde kommunen fylt sekkene i går, mente en av «soldatene», Roald Eikaas. Mange hus- og butikkeiere hadde vært og hentet sekker.

Brannvesenet lånte ut pumper så langt lageret rakk.

— Vannet kom ikke så høyt som i 2000, derfor ble ikke skadene særlig store, fastslår utrykningsleder hos Brannvesenet Sør, Trygve Gundersen.

I går måtte brannvesenet rykke ut igjen - denne gang for å sikre takstein fra å blåse vekk fra et hus i Nygata.

jarle.martinsen@fedrelandsvennen.no