Les også: 17-åring skryter av voldsommene på nett

KRISTIANSAND: Helt uprovosert skal gutten ha gått til angrep på en 46 år gammel mann i krysset mellom Lerkeveien og Vågsbygd ringvei i 20-tiden nyttårsaften. Han ble pågrepet av politiet kort tid etter, og sitter nå varetektsfengslet, siktet for volden.

— Han spurte om jeg ville slåss. Jeg gikk rundt ham og husker ikke noe mer hva som skjedde videre. En jente som så hendelsen har i ettertid sagt at han tok tak i armen min, og med god rennefart ga meg en springskalle, forteller den 46 år gamle mannen til fvn.no.

Kom seg unna

Voldsofferet ble brakt til legevakten med bruddskader i kinnbeinet og i et bein under øyet, samt skader i tennene. Han falt i bakken etter springskallen, men klarte å komme seg på beina og i sikkerhet i et hus i nærheten.

— Egentlig var det utrolig at det ikke gikk verre enn det gjorde. Jeg fløy i asfalten, sier han.

Gjerningspersonen var sammen med to andre gutter da voldsepisoden skjedde. Etter det fvn.no kjenner til, skal disse ha ropt «du må ikke slåss igjen».

Husarresten opphevet

17-åringen ble før jul dømt til 210 timers samfunnstjeneste og husarrest fram til 18. mai for sju forskjellige voldstilfeller i sommer og høst. Siden dommen ikke var rettskraftig før på nyåret, ila Kristiansand tingrett ham husarrest i julehelgen, romjulen og nyttårshelgen.

Fredag valgte imidlertid Agder lagmannsrett å oppheve husarresten, etter at 17-åringen hadde påkjært kjennelsen. Lagmannsretten mente at det måtte anses tilstrekkelig at gutten ble pålagt daglig meldeplikt hos politiet, samt alkoholforbud.

«Det foreligger ikke lenger slik gjentakelsesfare som loven krever», heter det i kjennelsen fra lagmannsretten. Ifølge operasjonsleder Toralf Jørgensen ved Agder politidistrikt var gutten overstadig beruset da han ble pågrepet.

Ikke enige

— Lagmannsretten mente at det var for strengt å holde ham i husarrest i julen. Vi er jo ikke enige i det. Vi ba om at han måtte holdes i husarrest fram til første nyttårsdag, siden vi mente at gjentakelsesfaren var stor. Lagmannsretten trodde han hadde lært, sier politiadvokat Arne Kjønstad.

Gutten hadde fram til fredag hatt husarrest i helgene i to måneder. Under behandlingen i tingretten, ga også moren uttrykk for at sønnen hadde lært. «Nå får det være nok med husarrest», uttalte hun.

Moren ønsket mandag ikke å kommentere den nye siktelsen overfor fvn.no, ettersom hun ikke har fått snakket med sønnen siden han ble pågrepet.

— Jeg vet ikke hva som har skjedd, sier hun.

Heller ikke 17-åringens forsvarer, advokat Alf Tore Nilsen, vil kommentere saken. Han har ikke snakket med sin klient.

Reagerer

17-åringen sitter nå i varetekt i påvente av vitneavhør.

— Vi vil avgjøre hva vi skal gjøre med ham etter avhørene. Vi vurderer fengsling eller fortsatt husarrest. Det fungerte jo bra de to månedene han hadde husarrest. Da skjedde det ingenting, sier Kjønstad.

46-åringen som ble skallet ned reagerer sterkt på kjennelsen fra lagmannsretten. Han mener det er utrolig at gutten ikke ble holdt i husarrest til over helgen.

— Det er jo tullete å oppheve husarresten rett før nyttårshelgen, en tid man vet at mange drikker. Hadde de tenkt litt, hadde de sluppet ham fri første nyttårsdag, sier han, og understreker at han mest av alt synes synd på vedkommende.

— Han trenger jo hjelp. Det er ingen tvil om det.

SE VIDEO: Dømt til husarrest

DEBATT: Moren tvang voldsmenn til å tilstå