KRISTIANSAND: — Det er en skam hvis ikke KrF med sine verdier kan støtte en ekstrabevilgning til barnevernet allerede nå, sa Olaf Messel (Demokratene).

Sammen med SV og Frp mente han bystyret burde bevilge 4,6 millioner ekstra til barnevernet i går kveld for å hindre kutt.

På grunn av økt behov har barnevernet i byen brukt 4,6 millioner kroner for mye, og rådmannen har foreslått å kutte i bevilgningene med 3,1 millioner.

- Ren beslutningsvegring

Dette har skapt sterke politiske reaksjoner.

Et enstemmig formannskap har tidligere karakterisert forslaget som uakseptabelt og bedt om at hovedutvalget for helse og sosial får et nytt forslag fra rådmannen.

Men dette var ikke godt nok for flere av partiene i bystyret i går kveld.

De mente det haster å komme opp med mer penger. Og de ville hindre at ekstramillioner til barnevernet går på bekostning av andre helse- og sosialoppgaver.

— Vi står i en situasjon der barnevernet har brukt mer enn budsjettert fordi det har vært nødvendig med flere tiltak overfor barn og familier. Så skjer det paradoksale at økt behov for barnevernstjenester fører til straff i form av kutt på inntil 10 stillinger, sa SVs Harald Hageland.

Han mente bystyret burde ta de nødvendige millionene fra kommunens disposisjonsfond allerede nå.

— Er det god sosialpolitikk å vente til helse- og sosialutvalget møtes etter sommerferien før vi får et vedtak her? Nei, det er ren beslutningsvegring, sa Hageland.

Men Hagelands og Messels innlegg vakte sterke reaksjoner.

- Går ikke an

— Det går ikke an å si at vi ikke er opptatt av barnas beste! Vi ønsker også at alle barn som trenger det, skal få hjelp. Men vi må ha en ryddig saksgang, sa KrFs gruppeleder Anne Ma Timenes.

Også Mette Gundersen (Ap) var provosert.

— Jeg blir mildt sagt frustrert når det sås tvil om hva vi mener. Det er veldig dårlig gjort. Det må være helt klart at ingen her ønsker å kutte noe som helst i barnevernet, sa hun.

Og fikk støtte av Høyres gruppeleder, Tore Austad.

— Vi aksepterer ikke tiltak som går ut over vanskeligstilte barn. Det har vi sagt klart. Men da må det mest kompetente organ håndtere dette, sa Austad og fikk med seg flertallet.

Dermed blir det opp til helse- og sosialutvalget etter sommeren å skaffe de ekstra pengene til barnevernet.

Vidar.udjus@fedrelandsvennen.no