Kristiansand: Kommunens helsetjeneste for flyktninger og asylsøkere har ansvar for en grunnleggende helsesjekk når asylsøkere kommer til landet.

Jarnes møter folk på sitt mest ydmyke og sier han kjenner på desperasjonen de formidler.

— Hvordan takler folk ventetiden?

— Det er veldig forskjellig. For dem som er traumatisert kan en ventetiden skape problemer. Minner og venting blir en psykisk belastning for mange. Det blir vanskelig å holde ting i sjakk etter en stund, og en kan bli veldig fortvilet når en ser andre får opphold, sier Jarnes.

Han mener det er for tilfeldig hvem som får opphold.

— De gjør vel sitt beste i UDI, men jeg synes det virker ganske tilfeldig. Jeg forstår godt at folk ikke vil tilbake til fattigdom, sult og terror.

Han opplever særlig at mennesker som har fått sitt andre avslag blir desperate.

Mange gjør hva som helst. De oppsøker lege og sykehus på desperat jakt etter noe som kan gi dem opphold. Folk vil ha helseattest på at de ikke kan returnere, men de må jo nærmest ha en dødelig sykdom for å få det.

— Hvor mye kan et menneske takle av slik venting?

— Ingen vet hvor mye en kan tåle. Det varierer veldig fra menneske til menneske. Indre krefter, bakgrunn og familie kan være avgjørende. Det er ofte symptomene ikke kommer før ut i ventetiden; vold og utagering kan komme som et resultat av det.