KRISTIANSAND: Politiet opplyser at en 15 år gammel gutt satt i avhør tirsdag kveld.

– Klokka 21 i går kveld siktet politiet en gutt for begge drapene. Gutten ble presentert for siktelsen, og fortalte nærmest umiddelbart at han hadde utført drapene på Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan, sier Skaar.

– Vi har ingen konkrete holdepunkter for at det er mer enn en gjerningsperson. De pårørende ble informert om guttens tilståelse, sier Skaar.

– Var i samme omgangskrets

Den siktede skal ha gitt en detaljert forklaring i avhøret, og politiet fester lit til guttens forklaring. Skaar ønsker ikke å gå i detalj rundt guttens forklaring.

Han opplyser videre at 15-åringen var i omgangskretsen til den avdøde 14-åringen, men var ikke elev ved den samme skolen. Politiet har ikke funnet noen kjent relasjon mellom 15-åringen og den avdøde kvinnen.

– Nå er det en ny familie som er blitt kraftig berørt av den tragiske hendelsen. Disse er nå under oppfølging av kommunens kriseteam, sier Skaar.

Det er fortsatt mye krimteknisk arbeid som gjenstår.

– Innsamlingsfasen er snart ferdig, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår. Det vil bli tatt nye avhør av siktede, dersom han er villig til det.

Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan ble knivstukket og drept ved Wilds Minne skole i Kristiansand. Dobbeltdrapet skjedde i skolegården utenfor Wilds Minne skole ved 16-tiden mandag ettermiddag. Onsdag opplyser politiet at en 15-åring har tilstått drapene. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Når det gjelder gutten, blir han ivaretatt av helsepersonell. Påtalemyndigheten vil fremstille han for fengsling i løpet av dagen, sier Skaar.

Fremstilles for fengsling

Advokat Svein Kjetil Stallemo er oppnevnt som forsvarer til den siktede 15-åringen. Gutten skal ikke ha saker hos politiet fra tidligere.

– Politiet har en formening om hva slags drapsvåpen som ble brukt. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer rundt dette, opplyser Skaar.

Skaar ønsker ikke å si noe om det har vært en planlagt handling.

Politiet har en klar formening om at avdøde Jakob og den 15 år gamle gutten satt sammen på bussen fra sentrum mandag ettermiddag.

– Vi mener at de to var sammen på bussen. Jeg omtaler 15-åringen som en del av omgangskretsen til avdøde Hassan, sier Skaar.

Fædrelandsvennen snakket tirsdag med Mona Maalin, som fortalte at hun så Jakob Hassan med en annen gutt, i nærheten av busstoppet i Marviksveien.

– Skal ha tatt bussen sammen

På pressekonferansen fikk politiet spørsmål om dette kan ha vært den siktede 15-åringen.

– Vi har fått mye informasjon om siktedes bevegelser, og fornærmedes bevegelser, samt hvem han har vært sammen med. Det er godt mulig at det kan gis et bekreftende svar på det spørsmålet, men det har kommet mye informasjon, svarte Skaar.

Ingen skal ifølge Skaar ha sett drapene. Politiet har mottatt mange tips i saken som har vært nyttige.

– Siktelsen var et resultat av en intensiv etterforskning som pågikk de første 30 timene. Alle de tipsene vi har fått fra publikum har vært nyttige for oss og er en del av det bildet som førte til dette, sier Skaar.

Politiet har innkalt til ny pressekonferanse onsdag morgen, i forbindelse med drapet på Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan. Foto: Kollstad, Reidar

– Familien er lettet

Bistandsadvokaten til Tone Ilebekks etterlatte sier at familien er lettet.

– Familien hennes fikk beskjed om pågripelsen i går kveld. De er selvfølgelig lettet over pågripelsen og at det ikke gikk lengre tid, sier advokat Tove Karlsen Westbye til Fædrelandsvennen.

Tirsdag var Fædrelandsvennen i kontakt med Dalmar Shirwac, leder for den somaliske foreningen i Kristiansand. Han kjente guttens familie, og oppfordret alle til å stå samlet etter den tragiske hendelsen.

– Mange mennesker er berørt. Vi er svært lettet nå, sier Shirwac etter pressekonferansen onsdag.

Store styrker jaktet gjerningsmann

I over et døgn jaktet politiet på ukjente gjerningsmenn. Det har så langt blitt avhørt over 60 vitner i saken, og i går kunne Skaar informere om at de har sikret mobiltelefonene til de avdøde.

I tillegg har politiet verifiserte opplysninger om at 14-åringen tok bussen fra byen kort tid før drapet.

Krimteknikere finkjemmet i går områdene i nærheten av drapsstedet. Tirsdag kveld ble en 15 år gammel gutt siktet for dobbeltdrapet. Foto: Kollstad, Reidar

Over 60 vitner avhørt

– Vi har fått konkrete spor takket være tips fra publikum. En av de mest interessante er bevegelsene til Jakob Abdullahi Hassan før drapet fant sted, opplyste Skaar på pressekonferansen tirsdag kveld.

- Vi vet at han har tatt buss fra Henrik Wergelands gate ca klokken 15.30, til nær åstedet. Bussturen tar rundt 10 minutter. Vi er veldig interesserte i å komme i kontakt med personer som har informasjon om hva han skulle, eventuelt hvem han skulle treffe, sa Skaar.

Det var klokka 16.10 mandag ettermiddag at politiet ble varslet om at en gutt og en kvinne var blitt knivstukket, på skoleområdet ved Wilds Minne skole. De døde senere av skadene på sykehuset.

De avdøde er 48 år gamle Tone Ilebekk og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan. Ilebekk jobbet i Lund barnehage, og Hassan var elev ved Fiskå skole.

Det skal ikke ha vært noen relasjon mellom ofrene.

Sjef for Felles kriminalenhet, Terje Kaddeberg Skaar, vil være til stede på pressekonferansen. Foto: Reidar Kollstad