KRISTIANSAND: Siden 1984 har 47-åringen fra Lillesand blitt dømt 23 ganger for vold, trusler og en rekke andre straffbare forhold.

Sist uke var han tilbake i Kristiansand tingrett, hvor han sto tiltalt for blant annet vold, trusler, heleri, oppbevaring av narkotika, uaktsom kjøring og for å ha unnlatt å stoppe for politiet.

Mandag falt dommen på ett års fengsel. Tre måneder av straffen ble gjort betinget.

Lillesanderen havnet i trøbbel kort tid etter han hadde sonet ferdig sin 23. dom i desember i fjor. Like etter løslatelsen brøt han besøksforbudet mot ekskjæresten ved å sende henne meldinger på Facebook. Mannen satte også opp et viltkamera utenfor en bolig i håp om å spore henne opp.

I den forlatte bilen fant politiet 47-åringens blod, en ladd avsaget hagle, kontanter og 47-åringens bankkort. Foto: Morten Boswarva

Så bare en støvsky

Dette og andre forhold førte til at 47-åringen ble etterlyst av politiet i januar.

I løpet av våren ble det iverksatt flere væpnede aksjoner for å pågripe ham, men 47-åringen slapp unna hver gang.

Ved 01-tiden natt til 15. mars stakk 47-åringen av da politiet forsøkte å stoppe ham i Lillesand. I den ferske dommen fremgår det at politiet satte etter og kjørte i 130 km/t langs veien til Birkenes, men patruljen mistet likevel bilen av syne like før en venstresving ved Bjørnekjerrknekken.

«Da politibilen kom inn i samme kurve registrerte de en støvsky der. Politiet fortsatte å kjøre mot Birkeland, men så aldri Volvoen igjen. De sjekket også sideveier uten at det medførte noe resultat», står det i dommen.

Bilen 47-åringen kjørte 15. mars traff en betongfender og hoppet flere meter i lufta før den traff ei steinrøys og landet i det fem meter dype hullet. Foto: ERLEND OLSBU

Stakk fra avsagd hagle

Først dagen etter ble det klart hvor 47-åringens bil hadde tatt veien. Da ble politiet varslet om at det lå en totalskadet Volvo i et fem meter dypt hull ved Knekken.

Blodspor på bilens airbager viste seg å stamme fra den etterlyste 47-åringen.

På gulvet i bilen fant politiet en avsagd hagle med to patroner, 47-åringens bankkort og 4829 kroner i kontanter.

Ifølge dommen har 47-åringen forklart at han ikke husker noe fra hendelsen. Han husker kun at han våknet opp hjemme neste dag, med et kutt i hodet.

Mannen innrømmer at han må ha vært i bilen, men mener at det ikke kan utelukkes at et var noen andre som kjørte.

Retten så det imidlertid som bevist at 47-åringen var den eneste som befant seg i bilen og at det var han som kjørte.

En drøy uke etter utforkjørselen skal 47-åringen ha kjørt motorsykkel i feil kjøreretning på E 18. Politiet fant da hjelm og hansker med 47-åringens dna, men den etterlyste mannen kom seg unna igjen. Foto: Eivind Kristensen

Truet ekskjæresten

En drøy uke etter denne hendelsen satte politiet i gang en ny væpnet aksjon i jakten på 47-åringen. Han hadde da blitt observert kjørende på en motorsykkel i feil kjøreretning langs E 18.

Onsdag 17. august var det slutt på friheten. Han ble da pågrepet på et gårdsbruk i Marnardal. 47-åringen var i besittelse av 23 gram amfetamin, som han selv hevdet å ha funnet på en rasteplass.

47-åringen er også dømt for å ha drapstruet ekskjæresten sin og en kamerat som skyldte ham penger. Han blir også straffet for å ha unndratt seg fengselsstraff ved å rømme fra fengsel i 2015. Han var da på frifot i en drøy uke før han ble pågrepet.

47-åringen erkjente delvis straffskyld i retten. Mannens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, opplyser at han nå vil gå gjennom dommen med sin klient og vurdere en anke på punktene hvor 47-åringen nektet straffskyld.