KRISTIANSAND: — Jeg blir så glad, og det gir meg en ro i systemet. Om sommeren opplever jeg at folk er mye stresset, for de prøver å få mest mulig ut av ferien. Her kan du komme, stresse ned og få en god start på dagen, sier Mørkestøl.

Mørkestøl har holdt på med yoga i over 20 år. Hver dag i hele juli inviterer han til gratis time på Bystranda i Kristiansand - for tredje år på rad.

I parken på Bystranda strekkes og tøyes hele kroppen. Dan Mørkestøl står fremst og instruerer. Foto: Reidar Kollstad

3000 deltakereYogainstruktøren tok selv initiativet, og han er den eneste instruktøren til opplegget. På en god dag har opp mot 150 deltakere møtt opp.

— Yoga er litt som å ha et rent og fint hus. Huset kan se fint ut på utsiden, men det holder ikke bare å ha en fin fasade. Det må være rent på innsiden, Mørkestøl.

I løpet av én sommer regner Mørkestøl med at omlag 3000 har vært innom opplegget. Han forteller det er et stort spenn i deltakerne, alt fra jenter på 15 år til 80-åringer.

Britt Gjermundnes holdt på med yoga for ti år siden. I januar tok hun det opp, og tirsdag var fjerde gangen hennes i juli. Foto: Reidar Kollstad

— Hele familien kan komme. Ofte ser jeg at hvis det har vært én her på en time, så tar de med venner og familie dagen etter. Du trenger ikke ha prøvd yoga før en gang, sier han.

Dro med familien

En som nettopp har gjort det, er Nina Berg. I sommer har hun fått besøk av sin søster Maivi Berg, bror Frode Berg og svigerinnen Janne Marit Berg. Nina slang seg på yogatimene i fjor sommer, og har i år vært med igjen. Tirsdag formiddag har hun fått besøket med.

— Jeg har aldri gjort det før, så jeg får bare prøve, sier Frode.

Nina Berg (i turkis) har vært med på yogatimene til Dan Mørkestøl i over ett år. Hun synes det er et bra tilbud. Foto: Reidar Kollstad

Nina sier det var lett å få familien med, men tror kanskje broren er litt skeptisk.— Jeg har jo vært med før så jeg vet hva det går det i. Det gjør ikke de, men det pleier å være moro. Her er det så fint og rolige omgivelser, sier Nina.

Ikke bare for kvinner

Da klokka rundet ti hadde nærmere 60 stykker rullet ut treningsmatta på gresset i parken. Et fåtall av dem var av det mannlige kjønn. Én som hadde tatt turen var Espen Eriksen fra Kristiansand.

Frida Johansen på 16 (t.h. i svart) og Sara Heiberg på 18 (oransje) var noen av de yngste deltakerne tirsdag. Ved siden av Heiberg står Frode Johan Berg og Janne Marit Berg. Foto: Reidar Kollstad

Dette er ikke bare for kvinner

Espen Eriksen — Jeg synes det er et fantastisk tilbud. Dette er ikke bare for kvinner, sier Eriksen.

Eriksen har vært med på yogatimene til Mørkestøl i over ett år, og har lagt merke til det tydelige fraværet av menn. Han tror menn kanskje er litt redde.

— De vet ikke hva det er. Kompisene mine syntes det var for kvinner. Først da de fikk ryggproblemer og måtte begynne på yoga, skjønte de det var annerledes, sier Eriksen.

Andrea Hansen gjør yoga med ettåringen Johannes på ryggen. -Jeg får en god start på dagen, sier hun. Foto: Reidar Kollstad

Ifølge Andrea Hansen fra Kristiansand er det heller ikke noe problem å trene med en ettåring på ryggen.— Vanligvis pleier jeg ikke å ha ham med, men i dag ble det sånn. Det går helt fint, men det er ikke alle øvelser som er like enkle, sier Hansen, som bærer Johannes på ryggen.