Hilde og Magne Sletner med Frida (3) og lille Vilde som nå er en uke gammel. Foto: Reidar Kollstad
Mette Gundersen (Ap)
Mette F. Roth (H)
Hans Fredrik Grøvan (KrF)

— Hvis vi skulle ønske oss et tiltak, så må det bli flere barnehageopptak, sier jordmor Helene Thomassen og overlege Mariann Eidet ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Travelt

Selv om det fødes færre barn årlig over hele landet, er sommertiden høysesong ved landets fødeavdelinger. Rekorden ble riktignok satt ni måneder etter fjorårets rekordsommer, da sykehuset i Kristiansand tok i mot hele 194 barn i mars.

Jordmor Helene Thomassen og overlege Mariann Eidet ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Sommeren er høysesong på fødeavdelingen. Foto: Thomas Hegna

— I juni var det 185 fødsler her. 148 fødsler så langt i juli. Og det er en uke igjen av måneden. Akkurat nå ligger det seks kvinner her som venter på å føde, mens tre andre er inne til kontroll. Sommeren er en travel tid på fødeavdelingene, sier jordmor Helene Thomassen ved fødeavdelingen på sykehuset i Kristiansand.De forventer at antall fødsler vil ligge på nivå med sommeren i fjor, da det ble født 415 barn i juni og juli. Til sammenligning var det 315 fødsler i januar og februar - 296 i fjor.

Turiststrøm

— I Kristiansand merker vi i tillegg at det også er mange gravide kvinner på besøk her. De vil ikke gå glipp av noe i ferien. Med mann, hund, barn og to dager i Dyreparken kommer flere av dem hit, forteller overlege Mariann Eidet ved Kvinneklinikken. Ettersom turistene ikke ligger i systemet til sykehuset i Kristiansand, krever det ekstra arbeid.

— Det baller fort på seg, legene deres er jo også på ferie, og vi får ikke enkelt tilgang på journalene deres, forteller Eidet.

Normert parringstid

Fra 2006 kom endringen i Barnehageloven som setter grensen til 1. september for å få lovfestet rett til barnehageplass året etter.

Ordningen har vært omdiskutert og er kritisert, blant annet av Venstres Kristin Øygarden fra Kristiansand, som mente regjeringen innførte normert parringstid.

Akkurat nå ligger det seks kvinner her som venter på å føde, mens tre andre er inne til kontroll. Sommeren er en travel tid på fødeavdelingene.

— Det burde vært inntak i barnehager fortløpende. I alle fall to inntak, sier hovedtillitsvalgt Lillian Lee i Den norske jordmorforening ved sykehuset i Kristiansand.

— I samtaler med jordmødrene forteller mange at de prøver å planlegge det slik at barnet kommer før fristen 1. september. Vi merker det tydeligst når fristen nærmer seg på høsten, og foreldre ber om å få satt i gang fødselen før tiden for å rekke fristen 1. september, forteller Lillian Lee.

Praktisk og økonomisk

— Så kvinner planlegger graviditeten i forhold til barnehageopptak?

— Det er ikke noen lett sak å planlegge en fødsel. Det er vanskeligere enn noen tror. Men i fjor og forfjor hadde vi enorm pågang fra kvinner som ville igangsettes før datoen, sier Lee.

— Jeg forstår dem. For familier har det store konsekvenser, både praktisk og økonomisk, sier hun.

Sender pappa hjem

— Selv om det er mange som føder om sommeren, så klarer vi å ta imot dem som kommer på en trygg og forsvarlig måte, understreker overlege Mariann Eidet.

Når det er så mange på fødeavdelingen har vi ikke plass til at pappaene kan bli over sammen med mor og den nyfødte.

— Selv når det kommer seks unger på to timer, og dere kun har fem fødestuer?

— Da er det hektisk. Men i slike situasjoner får vi støtte fra andre, alle trår til. Da må også vakthavende lege hjelpe til og tømme bekken, sier Eidet.

— Men når det er så mange på fødeavdelingen har vi ikke plass til at pappaene kan bli over sammen med mor og den nyfødte, noe vi jo ønsker å legge til rette for, sier Helene Thomassen.

- Vi kom på et heldig tidspunkt

— Jeg tror vi var heldige og kom på et godt tidspunkt, forteller Hilde Sletner som sammen med mannen Magne fikk datteren Vilde på sykehuset i Kristiansand den 19. juli.

Hilde og Magne Sletner med Frida (3) og lille Vilde som nå er en uke gammel. Foto: Reidar Kollstad

— Føden får terningkast fem eller seks av oss. Det er noen spesielle døgn. Vi hørte det hadde vært hektiske døgn før vi kom. Men vi ble kjempefint tatt imot. De fant rom til oss med en gang, de var godt forberedt. Vi hadde lagt inn et ønskebrev som de hadde lest seg opp på. Det hele var veldig positivt, sier Hilde Sletner.Paret fikk datteren Frida på samme tid for tre år siden.

— Planlegger dere tidspunktet?

— Nei, de var ikke planlagte. Vi er bare glad for de barna vi har fått, sier hun.

— Men da den første kom var det mer kaotisk. Da måtte vi rett ut fra fødestua for å gjøre klar til neste fødsel. Denne gangen fikk vi heldigvis den tiden vi trengte, forteller hun.

Ap vil lovfeste to barnehageopptak

Mette Gundersen (Ap)

Arbeiderpartiet vil lovfeste to barnehageopptak i året. Høyre vil legge press på regjeringen for å få pengene på bordet.— Det er uholdbart for familier med barn født etter 1. september å risikere at de ikke får plass i barnehage. Arbeiderpartiet la inn midler til to barnehageopptak i året i statsbudsjettet. Og vi vil lovfeste dette. Lokalt støtter vi et løpende opptak, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat Mette Gundersen, som legger til at hun har stor forståelse for frustrasjonen til de ansatte ved fødeavdelingen på sykehuset.

Prislappen

Tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen mente i 2013 at det ville koste mellom 3 og 5,5 milliarder kroner årlig med løpende opptak.

Mette F. Roth (H)

To opptak i året ble beregnet til 2,1 milliarder kroner.Dagens regjering har bevilget 333 millioner til en mer fleksibel inntaksordning. Dette tallet økes til 729 millioner neste år.

Da Kristiansand kommune ville innføre to opptak i 2013, viste beregningene at det ville koste 30 millioner kroner ekstra. Det ble ikke gjennomført.

— Det ble for dyrt for kommunen å innføre dette alene, sier Høyres Mette F. Roth, som leder oppvekstutvalget i Kristiansand kommune.

Press på regjeringen

Men hun ønsker flere barnehageopptak gjennom året.

— Dette står nå på regjeringen. Vi vil legge press på regjeringen for å få to barnehageopptak i året. Noe må gjøres før eller siden uansett. Dagens ordning er forferdelig og urettferdig. Det skal ikke være slik at de som føder fem minutter over midnatt 1. september mister retten til barnehageplass året etter. Dette handler om økonomi. Planen er der. Men pengene mangler, sier Mette F. Roth.

Ønsker to opptak

Kristelig Folkeparti ønsker to opptak i året.

Hans Fredrik Grøvan (KrF)

— Dagens ordning skaper problemer for sykehusene og gjør det vanskeligere for den enkelte familie å planlegge. Dette er en politisk prioritert sak, og vil bli løftet i drøftingene om neste års statsbudsjett, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF).- Men dere fikk ikke gjennomslag i fjor?

— Vi tok det opp og ble møtt med forståelse. Men det koster penger. Vi fikk også startet prosessen med at det ble bevilget noe mer penger for å forberede større fleksibilitet. Men det er ikke godt nok enda til å skape den grad av frihet som familiene behøver. Dette koster for mye penger til at kommunene kan klare det alene. Derfor må regjeringen legge pengene på bordet, det kan vi ikke be kommunen gjøre. Vi vil bidra til å skaffe disse pengene, sier Grøvan.