— Jeg har ingenting imot hestesport, på noen landbruksarealer kan det forsvares. Men å beslaglegge denne type landbruksjord er feil. 10.000 dekar matjord fjernes hvert år i Norge, tilsvarende 1550 fotballbaner, sa Hans Petter Horve fra Miljøpartiet de Grønne.

Byutviklingsstyret behandlet torsdag søknaden fra Cathrine Rasmussen (50), datter av skipsreder Einar J. Rasmussen, som ønsker å flytte hjem fra Danmark og bygge hestesenter i Kristiansand.

- Ikke god nok grunn

Landslagsrytteren i dressurridning skal etter planen overta en gård på Foss i Tveit og bygge ridehall og ridebane på rundt 20 x 60 meter hver.

Eirik Dåstøl Langeland og Mette Gundersen fra Ap argumenterte imot hestesenteret i byutviklingsstyret torsdag. Foto: Vegard Damsgaard

Men med seks mot tre stemmer sa utvalget nei.— Dette er en type sak hvor vi må løfte blikket litt. Ja, det skal komme hester der, men intensjonen er ikke jordbruk. Skal det bygges på dyrket mark, må det ha åpenbar samfunnsmessig betydning, for eksempel infrastruktur. Jeg føler ikke dette er god nok grunn, argumenterte Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

Høyre og Frp mener hensynet til næringsvirksomhet, arbeidsplasser og folkehelse veier tyngre. Med sine tre stemmer anket de vedtaket inn for formannskapet.

— Jeg har forferdelig vanskelig for å se at det er et samfunnsmessig problem med hesteanlegg på en gård, uttalte Stian Storbukås (Frp).

- Tullete

Cathrine Rasmussen fotografert med hingsten DaVinci i Danmark. Foto: Privat

— Det er ingen tvil om at det å drive med hest er utrolig sunt og oppdragende, en idrett veldig få kan drive med i vårt område. Den dagen det blir forbudt å drive med dyr i jordbruk, blir det for meg helt inkonsekvent, sa Hans Otto Lund (H).Helene Knudsen (H) siterte en kommentar på fvn.no, der det ble skrevet at norsk matproduksjon neppe står og faller med dette hestesenteret.

- Tullete, det kan man si i enhver sak. Jeg vil snu det på hodet: Norsk hestedressursport står ikke og faller med dette anlegget, repliserte Mette Gundersen (Ap).

Grete Kvelland Skaara (KrF) opplyste at hun hadde hatt et møte med den lokale bondelagslederen, som mente det fantes gode alternative lokaliseringer i nærheten.