Byggeleder Tommy Bjønnes (tv) og HMS-ansvarlig Vidar Domaas, begge Otra Kraft, foran tverrslaget - "inngangen" - til den snaut 8 kilometer lange kraftverkstunnelen mellom Lisle Myklevatn og Farå. Denne adkomsten blir stengt når vannet slippes gjennom tunnelen Foto: Johs. Bjørkeli
HMS-ansvarlig Vidar Domaas (tv) og byggeleder Tommy Bjønnes, begge Otra Kraft, viser hvordan fjellet er sikret med bolter der fjellet er dårlig. Jevnt over har det imidlertid vært solid fjell i denne tunnelen i Brokke Sør, forteller de. Foto: Johs. Bjørkeli
Et 67 meter langt borehull skal lede vannet fra Fjellskarå ned i tunnelen.  Foto: Johs. Bjørkeli
Anslagsvis 130.000 kubikkmeter tunnelmasse er drevet ut av tunnelen, anslår byggeleder Tommy Bjønnes. Foto: Johs. Bjørkeli
Anleggsleder Walter Dybwad ved Veidekke AS er klar til å detonere 300 kilo dynamitt, drøyt 3 kilometer inne i tunnelen.
Like før sprengning er utstyr, lys- og luftanlegg fjernet.Lite luft, mørke og fuktighet gjør oppholdet like før sprengning tøft. Anleggsleder Walter Dybwad tok Fædrelandsvennen med inn i fjelltunnelen i Brokke Sør.
Ved inntakstunnelen til Brokke kraftverk i Faråne sto røyken ut etter gjennomslagsalven i fjellet under.
20140401_084541.jpg

— Vi ligger en måned foran skjemaet herpå Brokke sør, smilte kraftverksdirektør Reidar Ove Mork i Otra Kraft da 300 kilo dynamitt i tunnelen under Faråne i Brokke i Valle fikk grunnen til å skjelve klokken 08.30 tirsdag.

— En milepælfor Brokke Nord og Sør-utbyggingen i Bykle og Valle, mener både Mork og byggeleder Tommy Bjønnes i Otra Kraft. Det som regnes som den siste store vannkraftutbyggingen i Setesdal har en prislapp på ca. 900 millioner kroner.

Brokke Sør

Tirsdag var det Brokke Sør som gjaldt. Arbeidet med byggingen av en 7,13 kilometer lang tunnel fra Lisle Myklevatn sør i Valle kommune til Farå like ved Brokke Alpinanlegg, startet i april for to år siden. Da begynte entreprenørfirmaet Veidekke AS også å drive en 750 meter lang tunnel fra Lisle Myklevatn til Strendetjørnbekken. Den var ferdig i august i fjor. Med den økte vannmengden fra disse vassdrageneøker Brokke Kraftverk sin årlige kraftproduksjon med 40 GWh, samt med 4 GWh i Hekni kraftverk.

Strenge sikkerhetskrav

Tidlig tirsdags morgen ble Fædrelandsvennenmed anleggsleder Walter Dybwad fra Veidekke AS inn i den 4,5 meter høye og 3,5 meter brede tunnelentil stedet der den historiske salven ble avfyrt. Alt var klargjort før sprengning, ingen lys, ingen tilførsel av luft, baredet vesle som ennå svevde av oksygen inne i den lange tunnelen. Men i bilen lå oksygenflasker og masker,for sikkerhets skyld.

— Vi tar sikkerheten på alvor. Heldigvis har vi bare hatt tre mindre skader på personerunder arbeidene i Brokke Nord og Sør, sier Dybwad.

Det er strenge prosedyrer for å dra inn i tunnelen. Folk loggføres både før de går inn og når de drar ut. Med så lite luft og med skumle avgasser, var det ikke mulig å tillate Fædrelandsvennen å ta bilder inne i tunnelen etter at den siste salven var avfyrt.

Seriekoblet dynamitt

— Men her ser du hvordan vi har ladet, viser Dybwad og peker på den fem meter tykke fjellveggen mellom den nye tunnelen og den eksisterende fraFarå til Brokke Kraftverk. Her var dynamitten seriekoblet i et sinnrikt mønster for å blåse ut fjellet til akkurat den hvelvingen som er beregnet.

Under sprengningen ble Brokke Kraftverk stanset. Nårtunnelen er ryddet for maskiner og fjellet ved sprengningsstedet rensket, slippes vannetinn i tunnelen. Først fra Fjellskarå gjennom et67 meter langt borehull i fjellet. Deretter fra Farå og Lisle Myklevatn.

Ny dam i Bykle

Neste uke begynner vannet å sige inn i den andre milepælen. Da skal den50 meter høye og 150 meter brede Dam Sarvsfossen i Bykle begynneå fylles. Samtidig bygges det for fullt ved den nye kraftstasjonen Skargved Botsvatn i Bykle.

Når dette kraftverket begynner å produsere strøm, samt tilførselen av ekstra vann gjennom dam og tunneler, vil Brokke Nord og Sør og kraftverket ha økt strømproduksjonen ved Otra Kraft med til sammen 175 GWh, noe som tilsvarer strømforbruket til 9000 husstander.

Til sammen vil da Otra Kraft produsere totalt 2525 GWh årlig.