— Traineeprogrammet vil utvilsomt bidra til at flere av oss blir værende i landsdelen. Noe av det geniale med akkurat dette programmet er at flere bedrifter og offentlige instanser samarbeider, slik at deltakerne kan bli kjent med og høste erfaring fra flere forskjellige arbeidsgivere, sier Kristine Knutsen som har seks måneder igjen av sine 18 måneder som trainee.

Lørdag kveld inntok 80 av de som har vært eller fremdeles er i traineeprogrammet og omtrent like mange representanter fra medlemsbedriftene og -virksomhetene, Christiansholm festning i Kristiansand for å markere 10 års jubileet med god mat, drikke, taler og underholdning.

Godt fornøyd

Vibecke Fantoft fra Bergen fikk arbeid som innholdsrådgiver hos Netlab i Kristiansand etter at hun var ferdig som trainee. Hun studerte også ved Universitetet i Agder, men tror nok at traineeprogrammet var avgjørende for at hun både fant en spennende jobb og valgte å bli værende i Kristiansand.

Får lønn

— Det er veldig populært og mange søkere til plassene som Trainee Sør tilbyr. Vi får jo ordinær lønn, samtidig som vi lærer mye og blir kjent med spennende bedrifter. Jeg synes det var nyttig å få anledning til å være trainee i både privat og offentlig sektor. Selv fikk jeg jobb i Nordea i Kristiansand, som var et av stedene der jeg var trainee, sier Ragnhild Aamodt.

Mathias Bernander som studerte statsvitenskap, er inne i sin siste traineeperiode. Han har blant annet vært trainee ved Sørlandets europakontor i Brussel.

Traineeprogrammet varer i 18 måneder og er delt opp i tre perioder i forskjellige virksomheter. Alle deltakerne får en fadder i virksomheten de er i, samt en utenforstående mentor.

God fornøyd

Daglig leder Anne Gunningberg er ikke redd for å kalle Trainee Sør for svært vellykket. Hun tror en av suksessfaktorene er at ordningen ikke er knyttet til en bestemt bedrift eller konsern, slik at deltakerne får mulighet til å prøve seg for flere arbeidsgivere. 33 medlemsvirksomheter er i dag med i Trainee Sør.

— Hensikten med ordningen er både å vise flinke nyutdannede fra landsdelen at de ikke trenger å reise til Oslo for å få spennende jobber, samt lokke folk fra andre steder hit. Traineeprogrammet har i dag også utenlandske deltakere, sier Anne Gunningberg.

Over 100

Siden Trainee Sør ble etablert i 1994 har 109 blitt tatt opp i programmet. Av disse har halvparten studert master ved UiA, og i overkant av 60 prosent er fra Agder. 92 prosent av de som har gjennomført traineeprogrammet fikk tilbud om jobb eller engasjement på Sørlandet. 80 prosent fikk tilbud om jobb i en av medlemsbedriftene etter fullført program.

Trainee Sør er et stort spleiselag mellom virksomhetene som er medlemmer. Ordningen mottar ikke offentlig støtte.

Det er rift om plassene på programmet. Når det to ganger i året lyses ut 6-7 nye plasser, mottar Trainee Sør hver gang opp mot 180 søkere.