Forurenset amfetamin kan være livsfarlig

To menn fra Kristiansand og en fra en annen kommune i Vest-Agder ble blodforgiftet av uren amfetamin denne uken.

Publisert:

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

  • Steinar Vindsland
Denne artikkelen er over fire år gammel

KRISTIANSAND: — Jeg fikk melding fredag formiddag, og har varslet feltsykepleierne våre om å være på vakt, sier kommuneoverlege og smittevernlege Dagfinn Haarr til Fædrelandsvennen.

Det var Sørlandet sykehus som fredag ettermiddag sendte ut en pressemelding om at tre personer var innlagt i løpet av en uke, med symptomer på blodforgiftning.

— Vi har fått bekreftet blodforgiftning hos to av dem, og venter på svaret fra den tredje, sier Tore Salte, lege i spesialisering ved medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus.

Livsfarlige

Han forteller at det etter forholdene går bra med de tre, men slike forgiftninger kan være livsfarlige.

— Blodforgiftning kan være livsfarlig. Og dersom det er personer som jevnlig misbruker amfetamin, har disse i utgangspunktet et svekket helse, sier Haarr.

Salte sier at personer som tar stoff med sprøyter og helsepersonell som er i kontakt med denne gruppen må være oppmerksomme på muligheten for at det sirkulerer narkotika i Vest-Agder som kan være forurenset. Alle de tre som ble innlagt oppga å ha brukt sprøyter til å injisere amfetaminen.

Heroin

— De som bruker heroin i sprøyter, koker den. Det gjør ikke de som bruker amfetamin, sier Haarr.

Det hender i blant at rusmisbrukere blir innlagt på sykehuset med tilsvarende symptomer. Men når det kommer tre på en uke, valgte sykehuset å gå ut med en advarsel. For få dager siden kom det en tilsvarende melding fra Trondheim hvor tre misbrukere hadde opplevd det samme.

Foreløpig er det ikke fastslått at forgiftningen kommer av at amfetaminen er forurenset. Dårlig hygiene eller bruk av infisert blandevann kan også være årsak, ifølge Salte.

Oppsøke lege

Nå ber han rusmisbrukere om å oppsøke lege for å få hjelp dersom symptomene oppstår. Symptomer på blodforgiftning kjennetegnes ved plutselig høy feber, frostrier og influensalignende symptomer.

De tre som er innlagt har misbrukt amfetamin over tid. Salte vil ikke si noe om kjønn eller alder på de tre. Haarr opplyser at to er fra Kristiansand, og den tredje fra en annen kommune i Vest-Agder.

— Vi vet ikke hva slags forurensning som eventuelt kan være i amfetaminen. Men det har tidligere vært påvist tarmbakterier i amfetamin og en av mine ideer er at dette skyldes at amfetaminen er blitt smuglet i tarmen, sier Haarr.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Steinar Vindsland steinar.vindsland@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand
  2. Trondheim
  3. Fædrelandsvennen
  4. Sørlandet sykehus
  5. Vest-Agder