NYE MASKINER: Den nye mr-maskinen som allerede er installert i Arendal, tas i bruk denne uka. Direktøren ønsker nå en ny mr-maskin til i Arendal, samt investeringer i annet radiologisk utstyr og pasientsikkerhet. Foto: Sørlandet sykehus

MANDAL: Det reagerer ordfører i Mandal Tore Askildsen (KrF) på, og kaller prioriteringen "urimelig".

— Jeg kjente ikke til disse tallene før du nevnte dem, men det er helt klart at med så gode tall er det helt urimelig at vi må kutte på et røntgensenter som fungerer bra. Jeg vil presse på for at vi får tilbake vårt opprinnelige tilbud, ikke minst på grunn av det store overskuddet som sykehuset har, sier han.

Overskuddet på 124 millioner kroner i 2012 gir Sørlandet sykehus midler til å investere dyrt i maskinparken i år. Arendal får en splitter ny mr-maskin, mens Kristiansand får en ny ct-maskin. I tillegg kommer mindre investeringer ved Flekkefjord sykehus.

Kraftig redusert

Fra 1. januar ble imidlertid røntgen- og mr-tjenesten i Mandal kraftig redusert. Mr-maskinen ble kassert på grunn av slitasje, samtidig som åpningstidene ble kuttet fra fem til to dager i uka. Askildsen fortviler når han hører at sykehuset samtidig går med et enormt millionoverskudd.

NYE MASKINER: Den nye mr-maskinen som allerede er installert i Arendal, tas i bruk denne uka. Direktøren ønsker nå en ny mr-maskin til i Arendal, samt investeringer i annet radiologisk utstyr og pasientsikkerhet. Foto: Sørlandet sykehus

— Jeg har hatt en dialog med sykehusledelsen om situasjonen i Mandal, og vi fikk da reddet tilbudet ved røntgensenteret til to dager i uka. Men det er lite, og røntgensenteret er ikke lenger aktuelt som et godt tilbud for befolkningen i Mandal og Lindesnes, sier han, og fortsetter: - Det er bra at sykehuset går med overskudd, men da burde behovet for å kutte i tilbudet her bli mindre. Med røntgensenteret her har folk sluppet køer og lang reisetid.

Geir Storaker, tillitsvalgt for allmennlegene i Mandal, skrev før jul et leserinnlegg i Fædrelandsvennen der han gjorde det klart at allmennlegene så med vantro på at røntgentilbudet ble redusert.

— Vi er fortsatt negative til nedleggelsen. Vi kan ikke kreve en ny mr-maskin, det er ikke realistisk. Men vi burde kunne gjenåpne tilbudet til fem dager i uka, sier han.

Millionoverskudd

Med 124 millioner i overskudd i fjor hadde Sørlandet sykehus 26 millioner kroner mer enn budsjettert. Disse pengene går sykehusdirektør Jan-Roger Olsen inn for å bruke på radiologiutstyr og pasientsikkerhet.

Og sykehusdirektøren mener at todagers-tilbudet til røntgensenteret er tilpasset behovet.

— Det er ikke aktuelt å gjøre noen ytterligere investeringer der, og jeg mener at røntgenlaboratoriet opprettholdes i et omfang tilpasset behovet slik det er nå, sier han til Fædrelandsvennen.I stedet går pengene til nye mr- og ct-maskiner i Arendal og Kristiansand.

Jan-Roger Olsen luftet sin innstilling rundt investeringene til styret på fredag, og den vil eventuelt bli vedtatt av styret i slutten av februar.

— Hvor en eventuell ny mr-maskin skal plasseres har vært diskutert, men Arendal har nå plass til å ta i mot en ny maskin, mens sykehuset i Kristiansand trenger større plass og en større ombygging for å kunne romme to maskiner, sier Olsen.

Han sier videre at Kristiansand sykehus også har behov for å ha to slike maskiner på plass. Kristiansand har i dag én mr-maskin, mens Arendal har to stykker.