Sondre (t.v) og Bjarte Bjellås mener det blir umulig å drive et moderne utested i Vennesla sentrum med de krav som nå kommer fra kommunelegen. Onsdag kveld var det kampen mellom Liverpool-Hull som trakk folk til utestedet. Foto: Torstein Øen

— Politikernes ønske i kommuneplanen om mer liv i sentrum på kveldstid er bare å glemme. Dette vil gjøre Vennesla sentrum til et gamlehjem, sier brødrene Bjarte og Sondre Bjellås som i to år har brukt nesten all fritid på å etablere utestedet Hr. Direktør i Butikkhuset i Vennesla sentrum.

Etter langvarig strid med naboene om støy - og mye medieomtale - kom avgjørelsen fra kommunelege Per Kjetil Dalane like før jul.

Seks kvelder

Han skriver at naboene mener restaurant- og pubdriften fører til omfattende helseplager. Han viser til Helsedirektoratets veileder om støy. Den sier at det ved arrangementer som skjer ofte, ikke skal tillates støy på over 27 desibel inne i naboleiligheter. Dalane pålegger derfor Hr. Direktør ikke å holde flere enn seks arrangementer som genererer støy i året. Ved så få arrangementer gjelder regel om 55 desibel.

Kommunelegen skriver at naboene klager på støy fra veranda, men også på tramp, skrål og klapping inne som går opp gjennom byggets konstruksjoner til leilighetene over Hr. Direktør.

Kommunelegen pålegger stengning av verandaen i andre etasje ved utestedet fra kl 23.00 og ber om at gjester sendes ned på gateplan hvis de skal ut en tur. Her ønsker kommunelegen vakter som passer på at støyen begrenses maksimalt.

- Merkelige krav

— Vi kan ikke drive på slike vilkår. Vi har oppe fredag og lørdag til 02.00 - og de to dagene redder driften. Dessuten synes vi kommunelegen kommer med merkelige krav. Vi kan ikke ta ansvar for total ro nede på gateplan i gågata. Det er et offentlig sted. Vi har ikke myndighet der, sier Bjarte Bjellås.

Han forteller at han for en tid tilbake fikk støyklage fra naboer en kveld Hr. Direktør var stengt. - Det var fest i en leilighet i sentrum. Folk ropte i gågata. Jeg mener naboene må tåle sånt når de velger å bosette seg i sentrum av en kommune med 14.000 innbyggere, sier Bjarte Bjellås.

— Men har dere ingen forståelse for naboene som opplever støyforurensing i sitt eget hjem?

— Vi har gjort alt vi kan. Vi har sluttet med onsdagskonserter. Vi sier nei til en rekke band som ønsker å gjeste Vennesla. Vi har lydisolert taket på uteverandaen og taket inne Vi har også kjøpt et lydanlegg uten basshøytalere. Men vi må få lov å drive, sier Sondre Bjellås.

Bjarte Bjellås minner om at det har vært restaurantdrift i lokalene til Hr. Direktør i 40 år, og at leilighetene på toppen av butikkhuset er noen få år gamle.

Anker

Brødrene Bjellås anker nå kommunelegens avgjørelse videre til fylkesmannen. Kommunelegen legger opp til et evalueringsmøte om sitt pålegg i slutten av januar.

Kommunelege Dalane har ikke svart på Fædrelandsvennens gjentatte henvendelser i nyttårshelgen. Beboerne henviser til advokat Marius Larsen som sier:

— Det er en grunn til at kommunelegen kommer med dette pålegget, som skulle vært fulgt opp allerede av utestedet. Det er lett å glemme den svake part i denne saken, nemlig naboene, sier Larsen.

Politikerne på banen

Varaordfører Berit Kittelsen (Ap) sier i en kommentar at Vennesla kommune ønsker liv og utesteder i sentrum på kveldstid.

— Vi skal følge støyreglene, men samtidig er jeg ganske enig med Bjarte Bjellås. Folk som bor i sentrum må tåle mer enn andre, for vi skal ha liv i sentrum. Det blir derfor veldig spennende å se fylkesmannens avgjørelse i denne saken, sier hun.

I en liknende strid i Kristiansand, gikk kommunen inn med midler til støyreduserende tiltak. Kittelsen vil ikke forskuttere en slik løsning i denne saken, men mener kommunen må være villig til å se på alt som kan bidra til løsning.

Også Frps Alexander Etsy Jensen engasjerer seg.

— Jeg vet ikke om vi kan overprøve helsemyndighetene. Men i kommuneplanen er liv i sentrum sterkt ønsket. Vi må se hva vi som politikere kan gjøre for Hr. Direktør, sier han.