KRISTIANSAND: – Ved å legalisere og selge denne narkotikaen på Vinmonopolet eller egne utsalg får vi omsetningen inn i ordnede og kontrollerte former. Dersom cannabis tilbys på egne utsalg unngår vi også at mindreårige får kjøpt dette på gata, mener Gisle Monsen Vonen.

I en kronikk i Fædrelandsvennen tar venstrepolitikeren til orde for det han mener vil være en mer human ruspolitikk. Det faktum at flere kanskje vil velge cannabis fremfor alkohol dersom dette blir legalisert, mener han bare vil være bra.

Han tror det vil bli mindre vold både i hjemmene og ute på byen dersom flere ruser seg på cannabis fremfor brennevin. Det mener han ligger i cannabisrusens natur.

– Jeg sier ikke at cannabis er ufarlig, men siden det nå fra forskerhold er internasjonal enighet om at cannabis er klart mindre farlig enn alkohol stiller dagens lovgiving med fengselstraff og bøter for bruk og besittelse seg i et underlig lys, sier Gisle Monsen Vonen.

Forventer bråk

43-åringen brenner virkelig for å bidra til å endre norsk narkotikapolitikk. Han er fullt klar over at synspunktene hans hos noen vil vekke sterke reaksjoner og at motstanden nok kan være større på Sørlandet enn andre steder i landet.

Leder Jan Kenneth Stavenes i Kristiansand Venstre mener det er bra dersom norsk narkotikapolitikk framover kunne ha større fokus på gi de som sliter helsehjelp og sosial oppfølging fremfor fengselsstraffer.

– Når det gjelder legalisering av cannabis så er ikke det Venstres politikk, og det tror jeg heller ikke det vil være etter landsmøtet i april, sier Jan Kenneth Stavenes.

Heroin på resept

I tillegg til å legalisere svake narkotiske cannabisstoffer kjemper Gisle Monsen Vonen for at heroin skal kunne inngå i en legemiddelbasert rehabilitering av tunge narkomane på lik linje med subutex og metadon.

På dette området har han støtte fra Venstres landsmøte som har programfestet et slikt standpunkt.

Ikke fengsel

– Jeg mener tiden er overmoden for å løfte ruspolitikken ut av straffeloven, sier Gisle Monsen Vonen.

I april skal Venstres landsmøte ta stilling til et forslag fra programkomiteen om at narkotikamisbrukere ikke skal bli møtt med fengsel, men få en sosial og helseoppfølging.

– Portugal har hatt gode erfaringer med å ikke møte de som bruker narkotika med fengsel og store bøter, men heller henvise de som blir tatt for å bruke ulovlige rusmidler til et behandlingsprogram eller sosial oppfølging. En slik modell har jeg personlig stor tror på, sier Jan Kenneth Stavenes.