— Dette er forskning i verdensklasse, sier Frode Gallefoss, forskningssjef på Sørlandets sykehus.

Øyvind Holme, overlege og forsker ved gastroseksjonen på Sørlandets sykehus, har de siste fire årene forsket på effekten av screening ved tykktarmskreft.

Gjennom to studier og screening av flere tusen nordmenn, har han oppdaget så oppsiktsvekkende resultater at verdens høyest rangerte medisinske tidsskrift,the New England Journal of Medicine, har viet Holmes og hans medarbeideres resultater hele åtte sider.

Følg Fædrelandvennen på Facebook!

3800 rammes årlig

— Tidsskriftet har også vurdert forskningen som utgavens viktigste sak med tilhørende lederkommentar. Det er en absolutt sjeldenhet at forskere fra Sørlandets sykehus blir omtalt i verdens viktigste tidskrift, hvis det noen tidligere har skjedd, sier Gallefoss, som berømmer både Holme og samarbeidsklimaet innen medisinsk forskning i Agder og gir det mye av æren for resultatene som nå dokumenteres.

Det er en absolutt sjeldenhet at forskere fra Sørlandets sykehus blir omtalt i verdens viktigste tidskrift.

I Norge får rundt 3800 mennesker årlig en kreftdiagnose i tykk- eller endetarmen.

Sykdommen har en dødelighet på 40 prosent. Screening er per i dag ikke et tilbud til den norske befolkningen.

Holmes kanskje viktigste resultater viser at screeningundersøkelse av nederste del av tykktarmen vil redusere kreftfaren med 20 prosent og dødeligheten med 27 prosent.

Grundig studie

Øyvind Holme, overlege og forsker på gastroseksjonen ved Sørlandets sykehus, Foto: Espen Sand

— Vi har sammenliknet over 20.000 nordmenn i Telemark og Oslo som fikk screening mot nesten 80.000 fra samme område som kun ble kontrollert. Pasientene i screeninggruppa fikk fjernet polypper som kan være forstadium til tarmkreft, sier Holme.Alle nordmenn med oppdagede tarmpolypper meldes til det norske kreftregisteret.

Studien som publiseres viser at pasienter med noen typer polypper faktisk har lavere risiko for å dø av tarmkreft enn befolkningen for øvrig.

— I stedet for å gå gjennom livslange kontroller og perioder med bekymring kunne pasientene i stedet fått en hyggelig beskjed om friskmelding, mener Holme.

Vil vurdere screening

Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet, sier at direktoratet vil ta stilling til screening når de har nok dokumentasjon på bordet.

I stedet for å gå gjennom livslange kontroller og perioder med bekymring kunne pasientene i stedet fått en hyggelig beskjed om friskmelding.

— Den siste tiden har det kommet stor kunnskapstilførsel på effekten av denne type screening. Temaet vil bli grundig vurdert i direktoratet og av andre nasjonale rådgivende aktører før vi tar stilling til om store deler av befolkningen skal få tilbud om screening. Vi må forsikre oss om at helsegevinstene er større enn risikoen. Det må også vurderes opp mot kostnader, sier Guldvog.

— Vi har foreslått å etablere et nasjonalt screeningråd, som kan gi oss gode råd. Dette forslaget er til vurdering i Helse- og omsorgsdepartementet, sier helsedirektøren.

Fra 2014 får 1,6 millioner dansker tilbud om tarmkreftsscreening.

Bjørn-Inge Larsen i Helse- og Omsorgsdepartementet har flere ganger tidligere sagt at folk i aldersgruppen 50-75 år burde få tilbud om screening for tarm og endetarmskreft annethvert år. Larsen som satt i Verdens helseorganisasjons globale styre mente i 2010 at kostnaden av screening var god i forhold til av programmet.

5400 sørlendinger fikk screening

Forsker Øyvind Holme har gjort en omfattende screening av tykktarmen til sørlendingene. Ved sykehusene i Arendal og Kristiansand har 5400 sørlendinger fått undersøkelsen mellom 2011-2014, som et ledd i forskningen til Holme.

Her ble det funnet 14 krefttilfeller og 1300 forstadier til kreft. Holme sier at flere av de kreftrammede har fått operasjon og er i dag friske.

— Om 10-15 år vil vi sammenlikne denne gruppen med en annen gruppe som ikke har fått screening. Vi håper at gruppa som ble tilbudt screening vil ha 40-50 prosent redusert forekomst av kreft i tarmen, sier Holme.