Statens Strålevern har satt grensen til 200 becquerel for når det er helseskadelig å oppholde seg i et rom med radon. Grensen for å sette i verk tiltak er derimot satt til 100 bq per kubikkmeter luft. Foto: Reidar Kollstad

Målingene av radongass i kommunale boliger gir et tydelig inntrykk av hvor stort problemet med radongass er i Kristiansand.

Av rundt 2000 kommunale utleieboliger, er det rundt 350 som har så stor konsentrasjon av radon at det må settes i verk tiltak. Det vil si at det er mer enn 100 becquerel (bq) radon per kubikkmeter luft.

— Enhver eksponering for radon utgjør en risiko, og vi ønsker å ha så lave verdier som praktisk mulig. Derfor er det satt en slik grense for når huseier må sette i verk tiltak, sier Bård Olsen, rådgiver i Statens strålevern.

Ifølge tall fra Statens strålevern, er det 300 dødsfall årlig som skyldes radon.

En av fem

Kristiansand boligselskap må gjøre utbedringer på alle de rundt 350 boligene som viser en konsentrasjon på over 100 bq. Siden alle data ennå ikke er analysert, kan det vise seg at også flere boliger må utbedres.

Boligselskapet vet ennå ikke hva det vil koste.

— Det kan være veldig forskjellig hva som må gjøres. Det kan dreie seg om alt fra en sprekk i gulvet som må tettes, til at vi må bore brønner og sette inn vifte, sier Steinar Kjelland i Kristiansand boligselskap.

Det er spesielt områdene Strømme, Søm, Vågsbygd sentralt og deler av Gimlekollen det har vist seg å være mest radon.

Ifølge avdelingsleder Ståle Thorsen i firmaet Resolve, kan det koste en vanlig huseier over 15.000 kroner hvis han må sette i verk de dyreste tiltakene for å bli kvitt radongass. De fleste klarer seg likevel med små utbedringer til en langt lavere pris.

Selv om noen bydeler ser ut til å skille seg ut, kan konsentrasjonen av radongass variere sterkt i samme nabolag.

— Det kan være veldig lokalt. I en rekke med fire hus, kan to av dem ha for mye radon. Og de to trenger ikke ligge ved siden av hverandre, sier Ståle Thorsen.

Dødelig

På grunn av nye regler har huseiere plikt på seg til å sørge for at de ikke har for mye radon i boliger de leier ut.

Selv om grensen for å sette i verk tiltak går ved 100 bq, er grensen for hva som anses for å være farlig satt til 200 bq.

— Man kan få lungekreft av radon selv om man blir utsatt for nivåer mindre enn 200 bq. Dette handler om hva man vil akseptere av risiko, sier Bård Olsen i Statens strålevern.

Han legger til at det er de som blir utsatt for mye radongass over tid som er mest utsatt for å få lungekreft.

— Hva bør leietakere gjøre når de skal leie bolig?

— Vår oppfordring er at de etterspør om det er gjort radonmåling. Hvis det ikke er utført, må de forsikre seg om at utleier får utført slike målinger.

På landssnittet

Ifølge Statens strålevern ligger verdiene som er målt i kommunale boliger i Kristiansand på landssnittet.

I Kristiansand er det allerede satt i verk tiltak på de leilighetene som har en konsentrasjon av radongass på over 200 bq (88 stk). De som står igjen er de som har mellom 100 - 200 bq.

— Når tiltakene er utført kommer vi til å foreta nye målinger. Hvis det fortsatt er for mye radon, vil vi sette inn nye tiltak, sier Steinar Kjelland.

Risikerer anmeldelse

Huseiere som leier ut boliger med for mye radon, risikerer pålegg om utbedringer. Hvis de ikke retter seg etter det kan resultatet bli mulkt og i verste fall politianmeldelse.

Statens Strålevern har til nå konsentrert seg om å informere om de nye reglene, men de jobber også med å starte en form for tilsyn.

Espen Solum, distriktsleder i Huseiernes Landsforbund, sier de har hatt stor pågang av medlemmer som vil måle radongass i utleieboliger. Han tror likevel mange ikke har fått med seg de nye reglene som nå har trådt i kraft.

— Den gode nyheten er at dette stort sett dreier seg om for dårlig ventilasjon slik at strålingen ikke kommer ut. For de fleste er det derfor små inngrep som må gjøres, sier Solum.

Folk kan også foreta målinger selv, og trenger ikke gå via et firma.