Rundt 300 mennesker trosset vær og vind for å gå i Fakkeltog mot mobbing i Kristiansand søndag.
Stortingspolitiker Hans Fredrik Grøvan (KrF) og oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve (t.h.) gikk med fakler mot mobbing. Foto: Tore André Baardsen
Meritas Mikalsens sang under Fakkeltog mot mobbing gjorde sterkt inntrykk på de frammøtte. Foto: Tore André Baardsen
Rundt 300 mennesker trosset vær og vind for å gå i Fakkeltog mot mobbing i Kristiansand søndag.

— Det begynte allerede i første klasse. Og det handlet alltid om utseendet mitt, sier hun til Fædrelandsvennen.

Faklene har sluknet på Øvre torv i Kristiansand. Der hadde alle de politiske ungdomspartiene i Vest-Agder sørget for at Kristiansand ble med i den landsomfattende aksjonen Fakkeltog mot mobbing.

Les også:

Foran rundt 300 mennesker sang hun sangen som venninnen Karianne Zachariassen har skrevet. Med tårene trillende, og uten akkompagnement, sang hun «La meg få leve». (Se teksten nederst i saken)

Det største

— Dette er det største jeg har gjort i mitt liv, sa hun til menneskemengden foran seg. Tre politikere fra Sørlandsbenken og flere ungdomspolitikere holdt appeller, men det var Meritas enkle og ærlige sang som rørte de frammøtte. Oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune trakk spesielt fram hennes bidrag da Fædrelandsvennen snakket med ham etterpå.

— Merita gjorde sterkt inntrykk. Det er så flott når ungdom står fram på den måten, det er så modig og viktig i kampen mot mobbing, sa han.

Fysisk mobbing

I 10 år gjennom sju skoler har hun vært utsatt for verbal og fysisk mobbing. Dag etter dag ble hun mobbet fordi hun ikke var slank. De første årene på barneskolen skjønte hun ikke hvorfor, men på ungdomsskolen ble alt tydelig. Da spredte også mobbingen seg til internett.

Hun er født i Sandnessjøen og gikk det første året på skolen der, så flyttet familien til flere andre steder. I 2007, da hun skulle begynne i niende klasse, kom hun til Kristiansand. Hun hadde håpet at mobbingen skulle slutte da, men det gjorde den ikke.

— Jeg våget aldri si i fra. Når mamma spurte om hvorfor jeg hadde blåmerker, sa jeg alltid at jeg hadde ramlet og slått meg, sier hun.

Anklager ikke

Hun anklager ikke skoleledelsen for at ikke det ble gjort en sak ut av problemene hennes. Mobbingen foregikk utenfor deres oppmerksomhet.

— Men det er nok mange som meg, som lærerne ikke får øye på, sier hun.

Derfor synes det er veldig positivt med det enorme engasjementet mot mobbing som har vært etter VGs avsløring av at 13 år gamle Odin tok livet sitt på grunn av mobbing. I en rekke byer ble det arrangert fakkeltog;Trondheim, Stavanger, Haugesund, Tromsø, Kirkenes, Steinkjer og Flekkefjord. Og tusenvis av mennesker deltok.

Etter ungdomsskolen fikk hun hjelp fra Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) ved Sørlandet sykehus og hun har også hjulpet dem med å stå fram på arrangementet «Nesten helg».Det er sykehuset talkshow som tar for seg forskjellige tema innen psykisk helse. Les hennes egen historie her.

— Og så har jeg holdt noen foredrag på skoler og fortalt om hvordan jeg har hatt et. Det betyr veldig mye for meg å kunne dele erfaringene mine og kanskje hjelpe til at noen flere som mobbes får hjelp, sier hun.

I høst flyttet hun for seg selv i egen leilighet på Lund, og hun har et par småjobber. Målet er imidlertid helt klart: Hun vil bli barne- og ungdomsarbeider.

— Nå er jeg ikke mobbeoffer lenger, nå bruker jeg erfaringene mine, sier hun.

Her er teksten til sangen hun sang:

La meg få leve!

Kan noen se meg

Kan noen høre

Jeg går rundt i blinde

Kan noen lede meg på vei

Ut i fra mørket, ut i fra skammen, ut i fra smerten som tynger meg.

La meg få leve

La meg få ro

La meg få se

Et lite glimt av lys

Har du litt tid

Til å være hos meg

Har du en skulder

Jeg kan lene meg til

I den mørkeste natt

I de dypeste daler

Når masken får sprekker

Vil du være der da

La meg få leve

La meg få ro

La meg få se

Et lite glimt av lys

La meg få leeeeeevvvveee!