SØGNE/KRISTIANSAND: — Jeg hadde verken tid til å tenke eller bli redd. Jeg tenkte bare på å komme meg inn mot land, forteller Tommy Olsen til Fædrelandsvennen.

Det var om kvelden fredag 10. august, etter noen timers avslappende fiske, at 34-åringen fra Søgne ankret opp sin Sandvik 25 fots plastsnekke utenfor Ny-Hellesund. Ved 01-tiden våknet han av lyden fra en forbipasserende båt, etterfulgt av merkelige skvulpelyder innabords.

Da skjønte han at noe veldig galt var fatt.

TAKKER MANNSKAPET: Tommy Olsen. Foto: Vegard Damsgaard

— Tyngre og tyngre

Det hadde lekket inn store mengder vann på grunn av slark ved propellfestet, og Olsen forsøkte å lense vannet uten særlig hell.

— Det begynte å gå tyngre og tyngre. Jeg ga flat hammer, men det gikk bare i noen få knop, forteller Søgne-boeren.

Han ringte Redningsselskapet for å få hjelp.

— Vi hørte en ganske fortvilet, oppkavet stemme. Vi fikk ikke så mye ut av ham, men skjønte at han var i fare for å gå ned, forteller båtfører Ian Martin Reed (46).

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GRUNNSTØTTE: Slik ble plastsnekka liggende på Årossanden, der den ble dratt av sandgrunnen noen dager senere. Høllen i bakgrunnen. Foto: Damsgaard, Vegard

— Ville gått nedFredag møtte Tommy Olsen igjen mannskapene fra Redningsselskapet, som kom ham til unnsetning den kjølige augustnatten i fjor.

I løpet av den snaue timen mannskapene brukte på å komme seg ut av senga, ned til båten i Marvika og ut til Søgne, hadde Olsen klart å manøvrere den stadig tyngre farkosten inn mot land. Nærmere bestemt Årossanden.

Der lå plastsnekka dønn fast på sandgrunnen da redningsskøyta Kaptein Egil J. Nygård kom fram ved 02.30-tiden.

— Det var det beste du kunne gjort. Hadde du lagt båten til ei brygge ville den sikkert gått ned, poengterer båtfører Ian Martin Reed.

Olsen kom om bord i redningsskøyta, kald og våt, og fikk et ullteppe rundt seg. Deretter ble han skysset til Høllen, der han ble møtt av noen venner.

111 oppdrag i fjor

Redningsselskapets sjøredningskorps i Kristiansand hadde 111 oppdrag i 2012, fordelt på 12 lag med tre frivillige mannskaper hver. Ett liv og to fartøy ble berget, mens 89 fartøy og 170 personer ble assistert.

— Folk skal ut på en hyggelig ettermiddagstur en solskinnsdag, men så utvikler det seg til noe helt annet. Da er det viktig å vite hvor man skal ringe, sier matros Frode Berge-Eriksen (39).

Dessuten er båtfolk som regel veldig bekymret for farkosten når det skjer havarier, mens de glemmer å ta på redningsvesten.

25-foteren ble kondemnert, og Tommy Olsen kjøpte ny plastsnekke uka etter. Men han er ikke blitt redd, og kommer til å ligge på svai også neste sommer.

— Jeg er nok blitt litt mer skeptisk. Men jeg liker å ligge litt for meg selv, ikke i rekke på brygga, smiler 34-åringen.