MANDAL: – Det er ikke vår oppgave å kutte i stillinger. Men vi skal prøve å finne løsninger, sier Anita Tronstad i Utdanningsforbundet, Anne Mette Foshaugen i Fagforbundet, Kristin Vinsjevik i Fagforbundet og Silje Aanensen i Utdanningsforbundet.

De var blant tillitsvalgte som benket seg sammen med gruppelederne i Mandal bystyre tirsdag kveld. Det var Aps Åse Lill Kimestad som ledet møtet, til tross for at hun ikke er i bystyreflertallet som har bestemt budsjettet.

Hun tok nemlig nylig initiativ til et tettere samarbeid mellom mindretallet og flertallet i et forsøk på å skape en mer forsonende holdning enn det politikerne i Mandal har klart etter lokalvalget.

VANSKELIG: De tillitsvalgte i Mandal kommune har noen vanskelige uker om de skal finne kutt som monner. F.v. Anita Tronstad i Utdanningsforbundet, Anne Mette Foshaugen i Fagforbundet, Kristin Vinsjevik i Fagforbundet og Silje Aanensen i Utdanningsforbundet. Foto: Jarle R. Martinsen

Særlig har det skapt mye strid at flertallet gikk inn for å kutte åtte millioner kroner ekstra i forhold til rådmannens budsjettforslag i 2013. Og ved møtets start slo Kimestad fast at dette er demokrati.– Budsjettet er bestemt, nå må vi prøve å finne løsninger innenfor de økonomiske rammer som foreligger, sa hun.

Smertefullt

Kuttene som er bestemt smerter. Det gjelder spesielt å fjerne 14 plasser i de kommunale barnehagene for å spare 600.000 kroner.

Så langt er man enige om kutt på 4,3 millioner kroner.

Resten, 3,7 millioner kroner, er foreslått kuttet som en hel avdeling på Mandal sykehjem, det vil si 23 av 106 plasser. Det er enten det eller kutt innen psykiatrien.

Nå eller aldri

– Det er nå eller aldri. Nå har dere sjansen til å påvirke, oppfordret Høyres Sven Seljom overfor de tillitsvalgte.

Men Kristin Vinsjevik i Fagforbundet var oppgitt.

– For det første kommer vi veldig sent inn i prosessen. Og dette blir jo pest eller kolera, sa hun.

Likevel akter ikke de tillitsvalgte å la sjansen gå fra seg. I en rekke tidligere prosesser har de ansatte i kommunen vært delaktig i å finne kuttforslag.

– Nå vil vi finne fram de listene igjen, sa SIlje Aanensen.

Det var enighet om å møte i februar igjen og se om alternative løsninger finnes framfor å legge ned en sykehjemsavdeling.

Glade for samarbeid

Etter møtet var de tillitsvalgte enige om at det er veldig bra å bli invitert til dialog og samarbeid.– Tidligere har budsjettet knapt vært diskutert med oss. Kanskje kan dette vært starten på at vi trekkes inn lenge før beslutningene faktisk tas, sier Vinsjevik.