Se video ved å klikke på bildet over.

KRISTIANSAND: I minst 120 kilometer i timen ble ungdommene slept etter bilen på det islagte vannet på Sørlandet.

Ikke bare holdt de høy fart, de satt også i noe så originalt som et gammelt badekar.

— Jeg hadde 170 på speedometeret, men da bare spant jeg. Da jeg slapp gassen, suste vi av gårde i 120 kilometer i timen, forteller den 20 år gamle bilføreren til Fædrelandsvennen.

Ideen til den ulovlige leken kom da bygdeungdommene kjedet seg søndag.

- Ikke farlig

— Vi hadde lite å gjøre, og målte isen til å være én meter tykk. På garasjen til bestefar fant vi et gammelt badekar. Dermed var det bare å finne fram en stroppe som vi festet til bilen, sier 20-åringen.

I badekaret satt to av kameratene hans. De hadde snøbriller og lue, men ikke hjelm.

I 120: I dette badekaret ble ungdommene slept etter en bil i en hastighet på minst 120 kilometer i timen. Politiet reagerer sterkt på kjøringen. Foto: Privat

— Det var gøy, men kaldt. Det eneste som var kjedelig, var at vi ikke klarte målet på 150 kilometer i timen, forteller den ene av dem. Ungdommene kjørte fram og tilbake på vannet i om lag én time.

- Tenkte dere ikke over at det kunne være farlig?

— Nei, egentlig ikke. Vi hadde et veldig langt tau på mellom 20 og 30 meter. Vi kjørte også midt på vannet. Det var ikke noe farlig, sier bilføreren, som er fullt klar over at aktiviteten er ulovlig.

— Vi kjørte der det ikke var noen hus i nærheten, slik at vi slapp noe bråk, sier han.

- Må ta til vettet

Og bråk kunne det fort ha blitt dersom politiet hadde sett kjøringen, ifølge Øystein Krogstad, distriktsleder for Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland.

Han reagerer sterkt på kjøringen, og ber ungdommene ta til vettet.

- Jeg vet ikke hvem som har mistet hodet eller badekaret. En ting er at det ikke er lov å kjøre på islagt vann med bil, en annen er at det her kunne skjedd en stygg ulykke når de henger etter bilen. Det er bare helt hodeløst, sier UP-sjefen.

Han advarer andre mot å gjøre lignende, og legger alt ansvaret på bilføreren.

— Føreren har ansvaret. Det nytter ikke å si at kameratene satt i badekaret frivillig. Hvis en av dem hadde blitt stygt skadet eller hadde omkommet, ville føreren blitt tiltalt. Det kunne fort vært forbundet med fengselsstraff, sier Krogstad.

Kunne blitt dyrt

Ifølge jourhavende politiadvokat ved Agder politidistrikt, Jan Are Amundsen, kunne ungdommenes lek fort også blitt en kostbar affære.

badekar02.jpg

— Dette er uaktsom kjøring, og ville nok ført til bøter mellom 5000 og 10.000 kroner, sier Amundsen, og viser til en episode der politiet stoppet en bilfører som hadde en skikjører hengende etter seg.Boten den gangen ble opp mot 10.000 kroner.

— Det er sjelden vi har slike saker. Jeg har aldri vært borti lignende, sier politiadvokaten.

- Bryr meg ikke om politiet

Ungdommene bryr seg lite om kritikken fra politiet.

Den eneste gangen de var i nærheten av å tenke at leken var farlig, var da de var ferdig med filmingen og den ene sa «skal vi gi oss mens leken er god».

— Jeg bryr meg ikke så mye om det politiet sier. Vi må ha det gøy mens vi er unge og kan. Vi vil ikke sitte hjemme og kjede oss. Foreldrene våre syntes også det var gøy, og bestefar bare lo da vi hentet badekaret, sier bilføreren, som mener at snødybden på om lag ti centimeter gjorde det hele sikrere.

— Badekaret stoppet med en gang jeg stoppet. Det stoppet nesten før meg, sier han.

20-åringen som satt i badekaret medgir at ferden gikk så fort at han ikke rakk å tenke på om det var farlig eller ikke.

— Hadde det skjedd noe, hadde jeg sikkert blitt redd. Men det skjedde jo ikke noe. Vi hadde full kontroll, sier han.