Torsdag besøkte Hanne Caroline S. Iversen (Frp) kommunene på Sørlandet gjennom en konferanse i KS Agders regi i Kristiansand. I sin tale snakket hun varmt om at kommunene måtte bli bedre på integrering.

Iversen er statssekretær for innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug.

— I fjor kom over 30.000 asylsøkere til Norge. Under halvparten har krav på beskyttelse, men de som blir skal vi behandle fantastisk, sa Iversen.

— Vi skal skape skattebetalere. Det må da være mye bedre å ha skattebetalere i landet enn å ha de som ikke er en del av samfunnet, fortsatte hun.

De som blir skal vi behandle fantastisk

Må vite hvem

Fædrelandsvennen har gjennom flere artikler skrevet at Norge har et system der de som ikke dokumenterer identiteten sin ikke får introduksjonskurs med samfunnsfag og norskundervisning.De får oppholdstillatelse med begrensninger, og kan ikke bosettes i en kommune. De får ikke bankkort, førerkort eller mulighet til å jobbe.

- Når du vil at vi skal skape skattebetalere, har vi da råd til å la være å integrere disse menneskene?

— Det er meget uheldig med mennesker som ikke bekrefter sin identitet. De skal så langt som mulig bidra med å oppklare hvem de er, svarte Iversen etter møtet.

- Noen har gått i 14 år uten å få dokumentert dette?

— Det er trist at vi ender opp med noen slike eksempler. Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men vet at det er rom for unntak når man har gjort alt man kan forvente for å dokumentere sin identitet. Men vi kan ikke gi varig opphold til dem vi ikke vet hvem er, sa hun.

Les også:

— Flere rapporter, blant annet fra Fafo og en utredning fra Berge-utvalget, sier at å gi opphold med begrensninger har liten effekt?

— Prinsipielt er det viktig med identifisering. Men nå er det en bestilling fra Stortinget omkring dette spørsmålet, så en stortingsmelding ligger i løypa. Da kan vi ta politisk stilling til dette, sier Iversen til Fædrelandsvennen.

Flere krav

I sitt innlegg sa Iversen at det var vanskelig å be kommunene om mer. Hun takket kommunene for ekstra bidrag i høst da asylstrømmen kom til Norge, men nå må hun be dem bosette flere og bli bedre på integrering. Mer skole, mer jobb og flere krav var bestillingen.

— Egenverdi får du når du møter krav. Da får du følelse av å bety noe. Vi forventer av våre egne barn at de skal gå på skole og vi gir dem krav om jobb. Det er ikke urimelig å kreve det av våre nye innbyggere også, sa Iversen til politikere og administrasjonsledere i kommunene på Sørlandet.

Egenverdi får du når du møter krav

Flere av politikerne virket noe provosert etter å ha hørt på statssekretæren.

— Hvis det er noen som har tatt ansvar i denne saken, så er det Kommune-Norge. Det er kommunene som ordnet opp. Når du sier at du har forventninger til oss, så har vi enda større forventninger til dere, sa Mette Gundersen fra Arbeiderpartiet i Kristiansand. Hun er også nestleder i KS.

Enklere fra egen kommune

Hanne Caroline S. Iversen ønsker at det skal bli lettere å bosette flyktninger fra asylmottak i egen kommune.

Iversen fikk blant annet høre en historie om asylsøkere som hadde bodd fem år i desentralisert asylmottak Søgne, og var godt integrerte. Da de fikk opphold ble de flyttet. Dette ønsker KS å endre, slik at man lettere blir bosatt i kommunen der de allerede er.

— Dette har vi bedt Integrerings og mangfoldsdirektoratet (IMDI) svare for. Det er ingen politikere som ønsker at dere ikke kan velge selv, sa Iversen.

Hun sa også at kommunene kan kreve fra UDI at de får vite om asylmottak som skal opprettes i deres kommune. I høst opplevde flere kommuner at det ble opprettet mottak uten at de var informert.

— Dere må kreve å få vite om det, sa hun til kommunene.

- Enklere å jobbe

Mandalsordfører Alf Erik Andersen (Frp) vil gjøre det enklere for flyktninger å jobbe.

Hanne Caroline S. Iversen (Frp) (i midten) i samtale med partikollega Mandal-ordfører Alf Erik Andersen og Imdi-representant Torill Helgesen. Foto: Roald Ankersen

— Det å arbeide er god integrering. Dessverre møter man for ofte papirmøllen hvis man vil ha hjelp til noe, sier flyktningministerens partifelle. På KS-møtet kom han med følgende forslag:

«Det må gjøres enklere for privatpersoner, velforeninger, næringsliv og kommuner å kunne gjøre seg nytte av den arbeidskapasitet alle våre nye landsmenn besitter. Uavhengig av status. Arbeid og aktivitet er det som gir best resultat i integreringsarbeid. Aktørene må enkelt kunne hente arbeidskapasitet samme dag som behovet oppstår ved å henvende seg til for eksempel NAV».