— Vi må få vekk regelen om åtte meter. Det virker ikke som regjeringen har tenkt seg om da de satte sammen vedtaket. Større, åpne båter er farlige, sier Karl Hevrøy.

Det var forrige uke at Stortinget med én stemmes overvekt vedtok påbud om bruk av redningsvest både for voksne og barn, i båter under åtte meter som er i fart. Hevrøy eier en Riviera 925 som ikke omfattes av påbudet, men båteieren er positiv til vedtaket. Han er enig i at flyteutstyr kan redde liv, men mener påbudet bør gjelde for alle åpne båter, uansett lengde. Han viser særlig til båter som RIB-ene, en form for gummibåt.

— De kjører fort og er livsfarlige, men der sier den nye loven det er greit å sitte uten vest. Det er merkelig, sier Hevrøy.

Vanesak

Skillet på åtte meter har skapt reaksjoner. Ifølge vedtaket vil det bli lovlig å kjøre uten vest i en rask daycruiser, men påbudt med vest i en sjekte.

Blant båtfolket i Kristiansand er det blandede meninger.

Odd Sodefjed forteller at han vokste opp uten å være vant til å ha redningsvest om bord i båten, og at det derfor ikke er like lett å huske på vesten. Men han har likevel redningsvest i båten sin ved Stokken. Foto: Kjartan Bjelland

Odd Sodefjed har kjørt båt siden han var barn. Han forteller han vokste opp uten vest om bord, og at det derfor ikke er like lett å huske på vesten.— Jeg har kjørt rundt uten vest i alle år. Det er viktig med vest, men for meg vil det gå på vanene. Jeg er åpen for et påbud, sier Sodefjed.

Ingen å miste

Sodefjed mener det blir dumt at de eldre ikke vil bruke vest, med tanke på at det er de som oftest drukner eller havner i ulykker.

Halvor Rismyhr, daglig leder i Redningsselskapet Distrikt Agder, er fornøyd med beslutningen som ble tatt av regjeringen. De siste fem årene har 142 personer omkommet som følge av drukning fra fritidsbåt eller kano. Det betyr nesten 30 ulykker i året. Rismyhr mener flere liv kunne vært reddet hvis personene hadde brukt flytevest.

Isak (4), Jakob (2) og far Tom Dahle på tur i gummibåten. De syns det er greit med vest. Foto: Kjartan Bjelland
Jan Sandstaa mener folk selv bør få vurdere bruken av vest. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har ingen liv å miste. Dessverre dør det flere hvert år som følge av drukning fra båt, sier Rismyhr.Han har lagt merke til reaksjonene hos folk, men har troen på at det vil roe seg etter hvert.

— Påbud om bilbelte skapte reaksjoner da det ble innført. Jeg tror ingen angrer på det nå, sier lederen.

Bør bedømme selv

To som syns det er greit med vest, er brødrene Isak på 4 år og Jakob på 2 år. Sammen med faren Tom Dahle er de ute på tur i gummibåten, og alle tre har vesten på seg.

— Vesten er enten på eller alltid med i båten, sier Dahle.

Miriam Stausland. Foto: Baard Larsen (arkivfoto)

Familiefaren opplever ikke påbudet som et kommende problem, i motsetning til båteier Jan Sandstaa. Sandstaa mener folk selv bør få vurdere bruken av vest, samt nødvendigheten med vest om bord.— Folk bør få bestemme selv. Jeg syns ingen lov skal bestemme over hva folk skal gjøre. Folk må da kunne tenke selv om de syns det er farlig med eller uten vest på seg, sier Sandstaa.

Bøter

Brudd på påbudet vil bli straffet med bøter. Politioverbetjent Miriam Stausland er koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt.

Hun forteller de vil kontrollere bruken av flyteutstyr, men sier deres hovedsjekk går på områder som høy hastighet, alkoholpåvirkning og manglende lanterneføring.