Laila Thaule Nilsen (t.v) og Linda Thorstein fra Arendal droppet London i år, men siden de jobber i offentlig sektor er de ikke beymret for fremtiden. Foto: Reidar Kollstad
Samboerne Michelle Hansen og Harald Henningsen fra Grimstad skeier ut til jul, men tøyer ikke strikken ellers i året. Derfor ser de ikke mørkt på fremtiden. Foto: Reidar Kollstad
For dem som bruker for mye eller mister jobben, kan det nok bli tøft, sier Svein Åge Thingvold fra Lillesand. Foto: Reidar Kollstad
Anne Grete Føreland fra Tveit har full handlevogn. Hun har ikke redusert forbruket, men mener samtidig vi ikke har vondt av å redusere litt. Foto: Reidar Kollstad

Leif Åge Idland fra Øyslebø og Oddvar Nilsen fra Lindesnes stapper inn poser bak i den lille sportsbilen. De er på Sørlandssenteret for å handle gavene konene ikke skal se.

— Galskap

— Jula er blitt helt galskap, så jeg forsøker å handle litt mindre enn før. Man blir kvalm av dette overforbruket, men jeg reduserer ikke av frykt, sier Idland.

Han er blitt litt mer bekymret for fremtiden enn før, men han ser ikke mørkt på det heller.

Vi går kanskje inn i mer urolig tider. Men det blir ingen krise for den som beholder jobben.

— Vi går kanskje inn i mer urolig tider. Men det blir ingen krise for den som beholder jobben. Det er klart det vil merkes hvis dette fortsetter lenge, sier Idland.

Kamerat Oddvar Nilsen tror de mørke skyvene er forbigående. - Jeg handler som jeg pleier. Gullalderen er nok over. De siste års kjøpefest kan ikke fortsette evig, men oljepris og vekst vil stabilisere seg igjen. Det vil gå greit, sier han.

- Verdens beste land

Laila Thaule Nilsen og Linda Thorstein fra Arendal handler akkurat som vanlig og er slett ikke bekymret.

— Vi jobber i det offentlige. Vi trenger ikke å bekymre oss, ler Thaule Nilsen

— Kanskje vi likevel shopper litt mindre enn før. Vi er på Sørlandssenteret i år. I fjor var vi i London. Man skal alltid ha penger i reserve og ikke bruke over evne. Derfor er jeg ikke bekymret, sier Linda Thorstein.

Begge har menn som jobber i oljesektoren. Begge jobber i selskaper som har mer enn nok å gjøre.

Hvis boligprisene faller, da vil det få konsekvenser. Da blir jeg bekymret.

— Hvis boligprisene faller, da vil det få konsekvenser. Da blir jeg bekymret. Men det som skjer nå, påvirker oss lite. Det kan ikke fortsette å vokse som de siste 10,15 årene, men vi vil fremdeles bo i verdens beste land, sier Laila Thaule Nilsen.

- Må ikke tøye strikken

Samboerne Michelle Hansen og Harald Henningsen fra Grimstad blir litt flaue når vi spør om de handler like mye til jul.

— Det er litt flaut, for vi flotter oss virkelig i jula. Vi handler som før; altfor mye. Vi liker å gi venner og familie fine presanger, sier Hansen.

Paret bruker rundt 6.000 kroner hver på presanger. De har ikke barn. Begge tror fremtiden blir tøffere.

— Vi kan ikke regne med å ha det akkurat like godt som vi har hatt det. Samtidig er vi ikke bekymret. Vi er ikke av dem som tøyer strikken og ikke har noe å gå på. Vi skeier ut til jul, men ellers lever vi nøkternt og har en reserve, sier Harald Henningsen.

Svein Åge Thingvold fra Lillesand kommer med full handlevogn.

— Nja....svarer han på spørsmålet om han er mer bekymret enn for bare noen uker siden.

— Jeg lever ikke utsvevende og regner med å fortsette som nå. Samtidig får vi nok tøffere økonomiske tider. Det vil merkes for de som bruker for mye og de som mister jobben, sier Thingvold.

- Som vanlig

Anne Grete Føreland fra Tveit er bonde, men har også flere deltidsjobber.

— Jeg hører nyheter om kronekurs og olje, men tenker ikke særlig mer på det. Jeg er ikke bekymret for fremtiden og handler som vanlig. Forresten tar ingen skade av om vi kutter forbruket litt, sier hun.