— Jeg begynner å bli «fed up» av bedriftsledere som tror sykefraværet går ned hvis de ansatte straffes tilstrekkelig, sier Syvert Fossdal, organisasjonsarbeider i Fellesforbundet Agder.

Jeg kan love at Fellesforbundet vil gå til rettssak på vegne av hver og en av våre 108 medlemmer som får trekk for ikke å komme på jobb.

Fossdal og Fellesforbundet mener den nye nærværsbonusen ved Birkelands hjørnesteinsbedrift er klart ulovlig.

Vil stevne

Fellesforbundet varsler rettssaker mot 3B Fibreglass på Birkeland for nærværsbonusen som er innført der. Den går ut på at alle heltidsansatte får 16.000 kroner i bonus. Deretter trekkes 2000 kroner for hver dag du har fravær.

— Jeg snakket med vår klubbleder på 3B tirsdag morgen og hun setter i gang tvistesak nå. Nærværsbonusen er ensidig innført av ledelsen ved at en eldre bonusavtale er endret. Det mener vi er tariffstridig. Dette skulle vært forhandlet om. NHO og LO skulle vært koblet inn når ikke det ble enighet på bedriften, sier Fossdal,

En slik tvistesak om tariffavtale kan gå gjennom hele systemet opp til LO og NHO sentralt. Blir ikke partene enige, ender saken i Arbeidsretten.

Fellesforbundet er også svært opptatt av at ingen skal trekkes i lønn ved lovlig fravær.

— Vi mener 3B Fibreglass trekker folk i lønn ved fravær. Det bryter med reglene rundt sykelønn. Bonusen er etter vår mening en del av lønna ved bedriften. Jeg kan love at Fellesforbundet vil gå til rettssak på vegne av hver og en av våre 108 medlemmer som får trekk for ikke å komme på jobb, sier Fossdal.

Støttes av NHO

Bedriftens direktør Heine Østby har sagt at det ikke trekkes i lønn. Det er i bonusen det trekkes.

Direktør Heine Østby sier nærværsbonusen er ment som et positivt virkemiddel. Han ser ingen gode grunner til at sykefraværet skal være dobbelt så høyt på Glassfiberen som i andre industribedrifter. Foto: Odd Inge Rønning uleberg

— Jeg har ingen nye kommentarer, utover at vi har en positiv og pågående dialog lokalt, sier han.Østby får støtte av Norsk Industri, som er en del av NHO. Kommunikasjonssjef Finn Langeland skriver til oss:

«Vi kan ikke se at det er i strid med loven å utdele en slik bonus. Dette er en ekstrainntekt som arbeidsgiver står fritt til å gi sine ansatte etter kriterier fastsatt av selskapet og som selskapet må stå fritt til å legge føringer på. Det er også slik at det er vanlig å utbetale bonus som beregnes i forhold til faktisk arbeidet tid.«

Nærværsbonus kan bryte både med arbeidsmiljøloven og diskrimineringslovgivningen.

Flere juridiske eksperter vi har snakket med mener det er problematisk å si om nærværsbonusen på 3B Fibreglass er lønn eller ikke. Det kan handle om formuleringer i avtalen - og avtalen har ikke vi fått tilgang til.

Jusinfo skriver dette: «Hvorvidt bonus skal regnes som lønn er avgjørende i forhold til blant annet beregningsgrunnlag for offentlige ytelser osv. Det finnes ingen definisjon i loven på hva som skal regnes som lønn, men en vanlig forståelse av begrepet er at så lenge utbetalingen har sammenheng med arbeidstakerens innsats er det å regne som lønn.«

— Alle arbeidsgivere som har forsøkt, har trukket ordningen med nærværsbonus når det har blitt tvist. Derfor har vi ikke ordentlige rettsavgjørelser. Det kan vi få nå, sier Fossdal.

Peker på ledelse

Han jobbet selv ved 3B-Fibreglass på nittitallet.

— Sykefravær handler først og fremst om dårlig eller god ledelse, sier Fossdal.

— Men helgefraværet er høyt?

— Ja, og ingen i LO støtter folk som sluntrer unna. Men de er det få av. Hovedregelen er at folk strekker seg langt for å gå på jobb hvis de er på en arbeidsplass hvor de tas på alvor og får bety noe, sier han.

Kan være diskriminerende

— Nærværsbonus kan bryte både med arbeidsmiljøloven og diskrimineringslovgivningen.

Det sier universitetslektor Kari Lunøe-Nielsen ved Institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen ved UIA.

Lunøe-Nielsen vil ikke kommentere saken på Birkeland spesielt siden hun ikke kjenner detaljene i avtalene der. Generelt sier hun:

— Jeg er skeptisk til lovligheten av slike bonusavtaler omkring nærvær og fravær. Arbeidsmiljøloven har krav om et godt og forsvarlig arbeidsmiljø. Og det står spesielt i loven at lønnsystemene i bedriftene ikke må gi uheldige psykiske eller fysiske belastninger.

Lunøe-Nielsen trekker også fram diskrimineringsloven om nedsatt funksjonsevne som ble vedtatt i 2013. Den forbyr kort og godt diskriminering av mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Diskrimineringsargumentet mener også førsteamanuensis og ekspert på arbeidsrett, Trine Eidsvaag ved Det juridiske fakultet i Bergen, er et viktig poeng.

Nærværsbonus skal ikke være prøvd rettslig opp mot disse reglene før.