VENNESLA: Senteret i Sentrumsvegen søker i disse dager etter sin 14. fastlege. I Sogn og Fjordane har legesenteret i Førde 13 fastleger, Florø 12. — Da vi startet i 1975 var Vennesla forut for sin tid. Det var legemangel i bygda, men både politikere og administrasjonen i kommunen var visjonære og ville samle ressursene på ett sted. Vi var det andre helsehuset i landet, etter Hokksund, i begynnelsen, forteller daglig leder gjennom 20 år, fastlege Kjell Ove Viken. De siste fem årene har Knut Fredrik Aamdal innehatt lederstillingen.

Det hele startet for 38 år siden. Det var på 1970-tallet problemer med å rekruttere leger til Vennesla, og de få distriktslegene som fantes, jobbet spredt. Med kraftsamlingen i dagens bygg, som ble kjøpt av kommunen i 2002, har legesenteret vokst fra fem leger pluss turnuslege til dagens 13 fastleger, samt turnuslege. Senteret er siden rehabilitert og påbygd.

Felles journalsystem

Vennesla legesenter samarbeider med Vennesla legevakt og Iveland legekontor, og har ett felles journalsystem. De betjener over 13.000 pasienter.

— Med en nær komplett helsejournal, har vi et bedre grunnlag for å vurdere en pasient enn eksempelvis legevakten i Kristiansand. Det gir oss en unik mulighet til å yte best mulig service, fremholder Viken.

Legevakttilbudet skiller seg også fra andre kommuner.

Legevakt dag og kveld

— Med unntak av jule- og nyttårsaften, har vi åpent hver dag hele året mellom klokka 08 og 23, sier Kjell Ove Viken.

Legene Viken fra Kristiansand og Aamdal fra Vennesla mener fastlegesamlingen har mange fordeler.

- 13 individualister i takt

— Det er ikke gitt å få 13 individualister til å gå i takt, men det går hos oss. Vi er en stor faggruppe som er har det trivelig sammen. Vi vet også at vi har et renommé blant vikarer og turnusleger på nettopp det med bra arbeidsmiljø, forteller Knut Fredrik Aamdal.

— Vi er samkjørte og fungerer som en faggruppe, og så sier vi kan være individualister inne på kontoret, kvitterer Kjell Ove Viken.

Kun to har sluttet

Stabiliteten blant de ansatte forteller om stor trivsel. Siden 1981 har kun to leger sluttet, begge i 2008. I tillegg måtte en av gründerne bak legesenteret pensjonere seg 70 år gammel. Han er nå en av senterets faste sommervikarer ...

Dette er noe av det duoen vil orientere helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre om når han på sin sørlandstur besøker Vennesla legesenter tirsdag ettermiddag.

Tar alle klager seriøst

— Alle leger gjør vel feil. Får dere mange pasientklager?

— En lege som sier han ikke gjør feil, er ingen lege, kommer det kjapt og bestemt fra Kjell Ove Viken.

— Pasientombudet har avdekket få klager hos oss i forhold til innbyggertall. Når vi gjør noe som ikke er lurt, prøver vi å være proaktive gjennom dialog og rydder opp i ting med en gang. Det handler om tillit, understreker Knut Fredrik Aamdal.

De mener landets største legesenter kan bli enda bedre både på telefontilgjengelighet og service.