«Vil du servere på Slottets hagefest på Myren gård i Kristiansand?» spurte Kristiansand kommune på sin Facebook-side.

«Betalingen er opplevelsen;-)», skrev kommunen som sammen med Fylkesmannen i Agder arrangerer middagen.

Hva er betaling?

Den 29. juni kommer kongefamilien til Kristiansand i forbindelse med kongeparets 25 års-jubileum. Det skal da være et hageselskap på Myren gård.

Det var i den forbindelsen Fylkesmannen og Kristiansand kommune inviterte servitørlærlinger til å servere på festen, der betalingen er opplevelsen — blunkefjes.

Undergraver yrket

— Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke skal lønnes. Det undergraver både servitøryrket og lærlingene, sier Stine Grimsrud, som er elev- og lærlingombud i Vest-Agder.

Stine Grimsrud

— Man snakker om at man skal gi fagarbeidere den anerkjennelsen de fortjener, og at man skal framsnakke yrkesfag, da blir det dumt å samtidig ønske at lærlinger skal jobbe gratis, sier hun.- Hvis de skulle bytte rør i rådhuset, hadde de jo ikke bedt lærlinger gjøre jobben for opplevelsens skyld. Jeg tror ikke det hadde vært akseptert å be noen andre lærlinger om å jobbe gratis, sier Grimsrud.

Hun legger til at hun likevel forstår at det kan være en lærerik dag.

et dårlig eksempel

Også faglig ungdomssekretær i LO Vest-Agder, Lars Klottrup Berge, reagerer på invitasjonen.

Lars Berge i LO. Foto: Torstein Øen

— Det vanlige er å betale folk når de gjør en jobb. Dette viser mangel på respekt for lærlinger, siden de tenker det er naturlig å utlyse gratis arbeid akkurat for denne gruppa arbeidere, sier han.- Servitører jobber allerede i en bransje med mange aktører som prøver å omgå regelverk. Jeg forstår intensjonen med invitasjonen, og det er sikkert mange som syns det er gøy å være med på slikt, men Fylkesmannen og kommunen, som skal være seriøse aktører, er et veldig dårlig eksempel her. At de ikke vil betale servitørlærlinger, er ganske respektløst overfor lærlingene, sier Berge.

Ment hyggelig

Ole Wilhelm Svensen

— Det startet som en hyggelig forespørsel fra slottet, om det kunne vært et tilbud til elever i videregående skole å være med, som en slags praksisdag. Nå ble jo dagen satt til skoleferien, og vi tenkte dermed at det kunne vært et tilbud til lærlinger, som kanskje synes det hadde vært artig å ha noe slikt på CVen, sier kommunikasjonsrådgiver Ole Wilhelm Svensen ved Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

Vi trodde dette var en gladsak.

Han ble overrasket da det kom negative reaksjoner.

— Vi var litt uforberedt på den reaksjonen som kom, vi trodde dette var en gladsak, sier Svensen.

— Det er ment som et hyggelig tilbud til de som kunne tenke seg å jobbe med de proffeste folkene på slottet. Har man ikke lyst, så gjør man det ikke, sier han.

Stiller gjerne gratis

Han syns heller ikke Grimsruds sammenligning med rørleggere fungerer.

— Du kan heller sammenligne det med en ung fotballspiller som får lov til å trene med landslaget, sier han.

— For lærlinger er det ikke lønn som skal være grunnen til at de vil servere kongen, avslutter Svensen.

— Så når a-laget av kommunikasjonsrådgivere følger med kongeparet, da stiller du opp gratis for opplevelsen?

Vi hadde ikke tatt stilling til godtgjørelse eller betaling

— Det har jeg gjort mange ganger opp igjennom, så det er ikke veldig fremmed for meg, sier Svensen, som blant annet har vunnet prisen for «Best in show» under Sabla Bra i 2008. Svensen sier til Fædrelandsvennen at formuleringen «Betalingen er opplevelsen ;-)», var uheldig.

— Da virker det som om det ikke er aktuelt med godtgjørelse, sier han.

— Så dere skulle egentlig betale dem?

— Vi hadde ikke tatt stilling til godtgjørelse eller betaling, sier han.

- Ingen intensjon

Fylkesmann Stein A. Ytterdahl. Foto: Reidar Kollstad

— Det er ikke vår intensjon at de skulle jobbe gratis, slår Fylkesmann Stein Arve Ytterdahl fast overfor Fædrelandsvennen.- Hvis det oppfattes som at læringer ikke skal ha lønn, så er det uheldig, sier han.

— Det som dette skal oppfates som, og som jeg tror de har ment, var at lærlingene må være motivert av en gøy opplevelse og en lærerik mulighet, sier han.

— For det vil det jo være. Men det betyr ikke noe ønske om gratisarbeid, sier han.

— Selv om det altså står «Betalingen er opplevelsen»?

— Det er uheldig. Vi skal ikke ha det slik. Vi vil gjerne ha unge mennesker med, men klart de skal ha kompensering, sier Fylkesmannen.