Lørdag er det ekstraordinær generalforsamling i Sjømannskirken. Dette er nødvendig etter at hele styret kastet kortene da de ikke lenger var i stand til å håndtere situasjonen som oppsto da Audun Myhre, etter dette styrets ønske, i mars brått måtte slutte som generalsekretær.

Negotia er fagforening for de ansatte i Sjømannskirken som ikke er prester. I et brev til det nye styret som ennå ikke er valgt, et brev som blir presentert i forbindelse med lørdagens generalforsamling, ber Negotia og en gruppe ved Sjømannskirkens hovedkontor i Bergen styret vurdere å ansette Audun Myhre på nytt som generalsekretær.

Dette bekrefter nå Negotias leder, Kari Ødelund Danielsen.

— Ja, vi ber det nye styret gjennomgå saken på nytt med tanke på igjen å ansette Audun Myhre.

Ved tre anledninger siden Myhre sluttet i mars, har Danielsen fortalt Fædrelandsvennen at «hun personlig og mange i Negotia» ønsker Audun Myhre tilbake ved roret i Sjømannskirken. Nå står altså Negotia og en gruppe hovedkontor-ansatte bak denne offisielle henvendelsen til styret.

— Ja, vi vil ha Myhre tilbake, sier Negotia-lederen.

Prester uenige med resten

Presteforeningen i Sjømannskirken stiller seg ikke bak brevet til det nye styret.

— Hvorfor ikke?

— Vi synes brevet er for tydelig i sitt ønske om å gjeninnsette Myhre. De går for høyt på banen og timingen er dårlig, sier Reidar Ådnanes, som lørdag representerer Presteforeningen i Sjømannskirkens ekstraordinære generalforsamling.

Han sender også Fædrelandsvennen sitater fra svarbrevet Presteforeningen skrev til Negotia da de ba prestene bli med på oppfordringen til styret:

«Opplever ikke at brevet virker samlende i nåværende situasjon... Vi tror ikke ordlyden virker til forsoning...,» står det der.

Mange var lei seg

— Vil ikke prestene ha Audun Myhre tilbake?

— Det har vi ikke tatt stilling til, og det kan vi vanskelig ta stilling til når vi per i dag ikke vet hva som ligger bak hans fratreden. Veldig mange av dem som er organisert i Presteforeningen var lei seg da Audun sluttet, veldig mange, men det er ikke det samme som at vi ønsker ham tilbake uansett hva som var årsak til at han sluttet, sier Ådnanes.

— Hvordan var forholdet mellom Presteforeningen og Audun Myhre?

— Det var godt. Selvfølgelig hadde vi saker der vi var uenige, men ingen saker var slik at de gikk ut over relasjonene mellom foreningen og generalsekretær.

Også Presteforeningens Reidar Ådnanes forventer en helt annen åpenhet i generalforsamlingen lørdag enn styret som nå takker for seg har vist.

— Vi forventer at vi ikke blir avspist med det rent formelle i styrets redegjørelse og kontrollkomiteens rapport, sier han.

Audun Myhre vil ikke kommentere verken støtten fra Negotia eller at Presteforeningens ikke vil stille seg bak Negotia-brevet.

— Jeg er ikke del av det som skjer i Bergen lørdag, og vil derfor ikke si noe nå, sier han.

Rot i valg

Sent i mai valgte de ansatte i Sjømannskirken to ikke-prester som sine representanter i Sjømannskirkens styre. Trodde de.

Da opptellingen etter valg av ansattes representanter til Sjømannskirkens nye styre var unnagjort 2. juni, viste det seg at ingen av prestene fikk den tillit fra kollegene som skulle til for å representere dem i styret. I etterkant ble det påpekt at valgprosedyren ikke var fulgt. For reglene sier at både leg og lærd skal være representert i styret. Så for å rekke lørdagens generalforsamling, ble det nettopp arrangert et hastevalg og fredag kveld er resultatet klart.

Ikke-prest Sølvi Madsen, som først ble valgt, måtte vike plass for presten Gunnar Mathisen. Nå er Madsen varemedlem, mens Nina Hetland Børresen, som heller ikke er prest, kom gjennom nåløyet i begge valgene.