79-åringen som ble påkjørt pådro seg omfattende skader i sammenstøtet. Først etter to måneder på sykehus kunne hun flytte hjem. Ett år etter ulykken er 79-åringen fremdeles avhengig av rullator eller staver når hun skal bevege seg utendørs.

— Jeg kan huske at det kom et dunk, men mer husker jeg ikke, sa pensjonisten da hun forklarte seg i Kristiansand tingrett forrige uke.

- Krevde aktiv oppmerksomhet

Retten har nå kommet fram til kvinnen som kjørte på henne opptrådte uaktsomt.

«Slik retten ser det, er det ikke tale om et øyeblikks uoppmerksomhet, men at situasjonen i krysset krevde aktiv oppmerksomhet ved at bilfører må bruke blikket aktivt for å forvisse seg om at det ikke befinner seg fotgjengere i fotgjengerfelt. Tiltalte kan ikke ha brukt blikket aktivt på denne måten», heter det i dommen.

Les også:

Den kvinnelige bilisten kjørte på grønt lys, men hadde likevel vikeplikt for fotgjengeren som gikk over gangfeltet på grønn mann. Påkjørselen skjedde like etter at 79-åringen passerte en bil som ventet på grønt lys. Etter å ha blitt truffet av Daihatsu-en ble 79-åringen slengt opp på panseret og dratt under bilen. Bilen fortsatte noen meter med kvinnen hengende under.

Slipper å betale erstatning

Den tiltalte har forklart at hun holdt en fart på 15 kilometer i timen. Hun og hennes forsvarer mente regn og skumringen bidro til ulykken. Retten konkluderte med at det var kvinnens ansvar å tilpasse seg situasjonen.

Rettens flertall kom fram til at kvinnen ikke hadde vært grovt uaktsom, bare uaktsom. Dermed slipper hun å betale oppreisningserstatning til 79-åringen.

I tillegg til fengsel i 18 dager blir kvinnen fradømt førerretten i ett år og to måneder. Hun må også betale 5000 kroner i saksomkostninger.

Dommen kan ankes innen 14 dager.