Bilen til de to dieseltyvene punkterte da den kjørte over politiets spikermatte ved Brennåsen. Men ferden fortsatte på felgen enda noen kilometer.
Viltkameraet til TT Pukk avslørte tyvene i den hvite bilen på vei inn i anlegget.
Dieseltyverier er blitt et stort problem for TT Pukk. -Mister jeg diesel for 50.000 kroner, må jeg selge varer for én million for å tjene det inn igjen, sier daglig leder John Sveinall. Foto: Jarle R. Martinsen
Bilen til de to dieseltyvene punkterte da den kjørte over politiets spikermatte ved Brennåsen. Men ferden fortsatte på felgen enda noen kilometer.
Viltkameraet til TT Pukk avslørte tyvene på vei inn i anlegget.

— Det var en skremmende opplevelse, sier Sveinall som er daglig leder i TT Pukk AS.

Et økende problem med dieseltyverier har tvunget TT Pukk AS til å sette opp viltkamera som varsler om uvedkommende.

Søndag morgen rundt klokka 05.00 ble daglig leder John Sveinall varslet om at en hvit VW varebil var på pukkverket i Laudal i Marnardal.

Han kastet seg i bilen. Ved bommen inn til anlegget får han øye på to personer.

— Når de ser meg, stikker de fra stedet. Jeg ringer politiet og kjører etter for å prøve å stoppe dem, sier Sveinall.

Går mot bilen

Ferden går mot Finsland i Songdalen. I fart ruller mennene i varebilen plutselig ned vinduet og skyter nødbluss mot bilen til Sveinall.

Etter en halvtimes kjøretur stopper de et lite stykke fra Øvrebø kirke. Ut av bilen kommer begge personene.

— De er maskerte og går mot bilen min, den ene med ei stor jernstang, den andre med en skiftenøkkel. De vifter med verktøyet over hodet og det er tydelig at de vil at jeg skal stoppe og kjøre etter dem. Jeg velger å bli sittende i bilen, sier Sveinall.

Stoppet av spikermatte

De to mennene går tilbake til bilen sin og fortsetter. TT Pukk-lederen lar dem få kjøre.

— Jeg hadde god dialog med politiet på store deler av strekningen, og de takket høflig og sa at de overtok derfra, sier Sveinall.

Politiet la ut spikermatte flere steder, og ved Brennåsen i Songdalen kjørte varebilen på matta og punkterte på alle fire hjulene. Den fortsatte i 40 km/t på felgen og inn i et boligfelt på Volleberg hvor mennene til slutt ble pågrepet.

Kjenninger

De to er 23 og 28 år, norske statsborgere og kjenninger av politiet. De er mistenkt for tyveri av diesel og trusler, og blir trolig fremstilt for varetektsfengsling tirsdag.

— De har forklart seg, men ikke tilført saken noe. Det foreligger ingen erkjennelse av det straffbare, sier Petter Sandell, leder for allmennavsnittet i Kristiansand-politiet.

Han sier politiet ser alvorlig på at Sveinall ble skutt på og truet.

- Gjør ikke nok

TT Pukk-lederen roser innsatsen til de aktuelle polititjenestemennene søndag. Men han mener politiet og andre myndigheter ikke gjør nok for å stoppe dieseltyveriene.

— Vi er nødt til å gjøre ulike tiltak for å beskytte tingene våre, men det føles ikke naturlig at private næringsdrivende skal opptre som hobbypolitifolk og bli skutt på og truet, sier Sveinall.

— Det er jo også et marked for dieselen. Politiet må finne ut hvor, legger han til.

Mistet drivstoff for 50.000

TT Pukk har flere pukkverk på Agder. På Laudal har tyver klart å komme unna med opp mot 6 000 liter drivstoff verdt 50.000 kroner i vår og i sommer.

Tyveriene er anmeldt, men Sveinall sier han ikke har hørt noe fra politiet. Mandag ettermiddag kunne politiet ikke svar på status for sakene.

— Hvis politiet har spor å gå etter så etterforsker vi selvfølgelig sakene. Noe mer er det vel ikke å si om saken. Vi er interessert i å oppklare så mange saker som mulig, sier etterforsker Odd Arvid Johannessen i Mandal-politiet.