Onsdag ble det kjent at ett, stort sykehus foreløpig fremstår som det beste alternativet for fremtidens sykehusstruktur på Sørlandet. Hvor dette sykehuset skal ligge er uvisst.

— Vi sier ikke noe om lokalisering, men vi skal utrede forskjellene mellom det å bygge helt nytt, eller videreutvikle sykehusene vi har i dag. Vi lager ingen kalkyler, kun grove anslag som kan si noe om forskjellene, sier prosjektleder Per W. Torgersen i Utviklingsplan 2030.

Kristiansand kommune jobber allerede med planer om utvidelse av sykehuset på Eg. Med bro over Otra vil sykehuset få to adkomster. Kommunen har også tatt kontakt med veivesenet for å få den planlagte veien fra Vige på nordsiden av sykehuset og ikke sørsiden som planlagt. Foto: Tore-André Baardsen

Flere kommuner har allerede lansert sine forslag. I Kristiansand er det dagens sykehustomt på Eg som blir trukket fram.— Det er Eg som er den foretrukne tomta i Kristiansand. Her er det nok plass til to-tre ganger så mye som i dag, sier teknisk direktør i Kristiansand kommune, Ragnar Evensen.

Han opplyser at kommunen er i gang med en områdeplan for å undersøke mulighetene for at Eg kan huse Sørlandets eneste sykehus.

— Vi har også en dialog med Statens vegvesen når det gjelder den planlagte ringveien fra Vige. Den har vi bedt om blir lagt nord for sykehuset og ikke på sørsiden som planlagt, sier Evensen.

Ubegrenset plass i Arendal

Arendal-ordfører Einar Halvorsen (H) har flere lokasjoner som kan ha plass til et storsykehus. Her sammen med sykehusdirektør Jan-Roger Olsen. Foto: Tore André Baardsen

Ifølge ordfører Einar Halvorsen (H) har også Arendal nok av plass til et storsykehus.— Det er store utvidelsesmuligheter på området hvor dagens sykehus ligger. Vi har også områder på nordsiden av E 18 på Stoa som er regulert som industriområde, sier Halvorsen.

Han peker i tillegg på at byggingen av ny E 18 mellom Arendal og Tvedestrand vil frigjøre store arealer som kan brukes til offentlige formål.

Plansjef Geir Skjæveland i Arendal kommune mener dagens sykehus på Kloppene kan utvides til å bli dobbelt så stort, mens det på Stoa er ubegrenset med plass.

— Vi har ikke jobbet konkret med dette, men nå som det har blitt konkretisert må vi kanskje begynne å se på det i forbindelse med kommuneplanene, sier Skjæveland.

Lillesand og Grimstad

Her på Kjerlingland, like nord for E 18 har ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand byggeklar tomt til nytt storsykehus. Foto: Torstein Øen

Ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand har flere ganger trukket fram Kjerlingland som et godt alternativ.— Agderbyen eiendomsutvikling har en stor tomt for offentlig formål på Kjerlingland. Tomten skal være tilstrekkelig for et nytt sykehus med omkringliggende virksomheter og er på 260 dekar. Vi har også tilgjengelig mye mer areal. På Sørlandsparken Øst har vi også gode arealer, skriver Thomassen i en e-post til Fædrelandsvennen.

Ordfører Hans Antonsen (V) i Grimstad har på sin side lansert Omre som mulig lokasjon for Agders eneste sykehus.

Ordfører Hans Antonsen (V) i Grimstad ser gjerne at storsykehuset blir bygget på Omre. Foto: tore-andré baardsen

— I Grimstad er det dette området vi vil peke på. Det ligger helt inntil E 18 og er på 400 mål. Her er det plass til nær sagt hva som helst, sier sjef for samfunn og miljø i Grimstad kommune, Åge Løsnesløkken.

Lang prosess

I 2015 skal Helse- og omsorgsdepartementet legge fram en nasjonal sykehusplan. Planen vil blant annet inneholde en oversikt over de største investeringsprosjektene i nær fremtid.

— Så blir det opp til Stortinget å bevilge penger, men det enkelte helseforetak må samtidig ha økonomisk bæreevne til å ta opp lån. Agder er en del av Helse Sør-Øst, som må vurdere rekkefølgen på sine behov i hele regionen. Her må det også utredes flere alternativer, så det er mye knaing som skal til før man vet at man har penger til å bygge og et konsept som forteller hva dette bygget skal være, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen.