- Etter flere år med usikkerhet om hvorvidt misjonsselskapet ville legge eiendommen ut for salg, var dette en gledelig avklaring. Svært mange i landsdelen har et nært forhold til Havglimt, og det ville vært trist om stedet hadde blitt solgt til private, sier Trygve Raen som er leder av driftsstyret.

Mens Det Norske Misjonsselskap i helga vedtok å selge et par leirsteder på Vestlandet, vil altså verken Havglimt i Lillesand eller Fjelltun i Flekkefjord bli lagt ut for salg.

Landsstyret satte imidlertid to klare forutsetninger for å beholde leirstedene. For det første skal alle framtidige investeringer og betjening av eksisterende lånegjeld finansieres lokalt. I tillegg er det en forutsetning at en unngår røde tall i driften.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Store investeringer

- Havglimt har ikke gjeld i dag, så akkurat det er ikke noe problem. Det vil likevel være behov for investeringer for å innfri dagens krav til komfort. Multiconsult har anslått investeringsbehovet til 10 millioner kroner, men det er mulig vi kan klare oss med seks-sju. Utbedringene bør foretas i løpet av fem-seks år, sier Trygve Raen.

I forkant av at NMS skulle vurdere salg av Havglimt, har venner av leirstedet mobilisert for å unngå dette.

Trygve Raen forteller at det blant annet er kommet tilsagn om til dels store pengegaver dersom stedet ikke selges. Han tror det store lokale engasjementet som også gir seg utslag i dugnadsinnsats, var med på å få sentralstyret til å skrinlegge salgsplanene.

- Vi håper også å kunne få benytte oppsparte midler fra tidligere års overskudd til investeringene i Havglimt, sier Trygve Raen.

Eiendom på 60 mål

NMS kjøpte den 60 mål store eiendommen som hører til Havglimt i 1952.

Siden den gang har over 40.000 gjester hatt et kortere eller lengre opphold på skjærgårdsdyllen som ligger i Ytre Ulvøysund.

Eiendommen består blant annet av et hovedhus, spisesal, internat, hytte, båthus og sanitærbygg. Havglimt har overnattingskapasitet til 80 personer.

Uavklart for Åpta

Når det gjelder Åpta Camping og Misjonssenter i Farsund, så vedtok landsstyret i NMS å be forvaltningsstyret å utrede om det er økonomisk og strategisk grunnlag for å beholde stedet. Åpta har i flere år hatt status som NMS sitt hovedsommersted.

Daglig leder Jelte Smit ved Åpta legger ikke skjul på at han er svært skuffet over at de må vente enda et halvt år før det blir en avklaring om NMS vil selge eller beholde senteret innerst i Åptafjorden.

- Åpta Camping og Misjonssenter er bygd opp av lokale støttespillere, og har i flere år gått med greie overskudd. Vi klarer å betale renter og avdrag på alle lån som vi har fått av NMS på vanlige vilkår. Det er frustrerende for alle som arbeider dugnad og fortsatt måtte vente på en avklaring om det går mot salg, sier Jelte Smit.

NMS er ikke den første organisasjonen som vurderer å selge sine leirsteder på Sørlandet. Tidligere har blant andre Normisjon solgt Agderstrand i Søgne og Hynnekleiv i Froland.