Ett gram syntetisk narkotika kan inneholde 200 til 300 brukerdoser. Foto: Tollvesenet
Dette bursdagskortet ble beslaglagt av Tollvesenet og innholdt syntetisk narkotika. Foto: Tollvesenet

Kontorsjef Helge Breilid i Tollregion Sør-Norge advarer nå foreldre som tror familiens håpefulle surfer på jakt etter svar på kjemileksene. Når året 2013 skal oppsummeres står Tollvesenet overfor store utfordringer med de nye syntetiske stoffene.

Helge Breilid, kontorsjef ved Tollvesenet i Kristiansand, forteller om beslagene hittil i år. Foto: cci-kurs

— Alt de trenger er en internettadresse der stoffene tilbys for salg. Det er lett å bestille på nett, forteller Breilid som har aksjonert på postkontorer i små og store sørlandsbyer for å få tak i syntetiske fremstilt narkotika.

Livsfarlig sterkt

— Det er livsfarlige stoffer. Ett gram kan inneholde mellom 200 og 300 brukerdoser. Vi har dessverre en del uheldige tilfeller med tragiske dødsfall. Flere har også havnet i psykoser som de sliter med etterpå, forteller Breilid.

— Når ett gram skal deles opp 200 til 300 ganger skal det svært lite til før det går galt, sier Breilid.

Vanskelig å finne

For Tollvesenet er hovedutfordringen å finne stoffet.

Ett gram syntetisk narkotika kan inneholde 200 til 300 brukerdoser. Foto: Tollvesenet

— Hundene våre er ikke trent opp til å finne de nye stoffene. Et annet problem er at disse syntetiske stoffene blir utviklet og endret hele tiden. Vi har to hunder som vi prøver å trene opp i Oslo. Men det er litt vanskelig, ettersom det hele tiden kommer narkotika med nye kjemikalier, sier Breilid.Daglig kommer det rundt 100.000 pakker og brev til Norge fra utlandet.

— All utenlandspost kommer til Oslo, men med så store mengder har vi et kapasitetsproblem, sier han.

Lett å gjemme

Dette bursdagskortet ble beslaglagt av Tollvesenet og innholdt syntetisk narkotika. Foto: Tollvesenet

— På Sørlandet ble det gjort 57 beslag i 2013 med til sammen 40-50 gram syntetisk narkotika. Det er en dobling fra 2012. Det meste fra pakker og brev som vi beslagla på forskjellige postkontor, sier Breilid.Det er gjort tre beslag av syntetiske cannabinoider. 12 beslag av syntetiske psykoaktive stoffer. Og 42 beslag av farmasøytiske preparater som ennå ikke har kommet på narkotikalisten til Statens Legemiddelverk.

— Ett gram kan nesten gjemmes bak et frimerke, sier Breilid som mener deres viktigste virkemidler for å stoppe dette er etterretning og målrettet innsats mot enkeltpersoner og miljøer.

— Vi følger med på en del av disse nettsidene og på en del personer og miljøer. Vi går inn på postkontorer i de fleste byene langs hele kysten; det er jevnt fordelt: Lyngdal, Farsund, Kristiansand, Arendal og Lillesand. Så jakter vi på forsendelser ut fra navn på personer, gateadresser og bydeler, sier Breilid.